Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неочікувана проблема: що турбує українських біженців у Чехії найбільше

Інститут соціології Академії наук Чехії та Національний інститут SYRI провели дослідження та були вражені результатами

Фото: pexels

Більшість людей мають певні проблеми

Фото: pexels

Українські біженці, що знаходяться у Чехії, мають проблеми із психічним здоров'ям. Половина цих людей відчувають депресію. І все це через певні фактори.

Про це пише syri.cz.

Що відомо

Інститут соціології Академії наук Чехії та Національний інститут SYRI провели дослідження психічного здоров'я українських біженців. Результати були опубліковані в журналі Psychiatry Research. Згідно з даними дослідження, понад 41% опитаних страждають від депресії різного ступеня тяжкості, а понад 23% – від помірної або сильної тривожності.

"Наші результати на вибірці з більш ніж 1300 українських біженців свідчать, що значна частина з них відчувають депресію та тривогу. Особливо це стосується жінок і молоді до 30 років. Ці категорії значно частіше мають проблеми з психічним здоров’ям", – розповів один із дослідників Матоуш Пілначек.

Спеціалісти запевняють, що частина біженців, що відчувають симптоми депресії, не звертаються до фахівців і не планують цього робити.

"Вони просто не сприймають труднощі зі психічним здоров’ям як проблеми, тому рідше звертаються по допомогу", – зазначив дослідник.

Тому фахівці закликають запровадити програми з обізнаності щодо ментального здоров'я та можливості отримати підтримку.

"Враховуючи мовний бар’єр та культурні відмінності, я вважаю вкрай важливим запровадити програми під керівництвом українських експертів, які б працювали українською мовою", – додала співавтор дослідження з Національного інституту психічного здоров’я Зої Герреро

Подібні результати з ментальним здоров'ям наразі в українців, що знаходяться в Польщі чи в Україні. Там науковці виявили подібний рівень депресії чи тривожності серед людей, які постраждали від війни.

Українські біженці у Чехії

З початку повномасштабного вторгнення Чехія забезпечила тимчасовий захист для понад 600 тисяч українських громадян. На цей час в країні перебувають 370 тисяч українських біженців. Кожного тижня до Чехії прибуває приблизно 1500-2000 нових біженців з України.

Країна надає безплатне житло на 90 днів, а надалі люди отримують кошти на оплату оренди житла та проживання. Окремо держава також надає доступ до ринку праці, освіти та медичної допомоги.

Раніше ми писали, чи можуть переселенці отримати гроші, які їм помилково не виплатили, а також які українські родини можуть отримати додаткову фінансову підтримку напередодні зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.