Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наживаються на почуттях українців: як розпізнати псевдоволонтера і врятувати свої гроші

Разом з досвідченою волонтеркою розбираємось, як розпізнати псевдоблагодійників і не втратити гроші

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі фальшиві фонди просто присвоюють собі зібрані кошти

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На жаль, спекуляції донатами та фальшива благодійність зустрічаються навіть під час повномасштабної війни, яка згуртувала всіх свідомих українців у бажанні допомогти. Час від часу у пресі з’являються повідомлення про арешт членів псевдо благодійних організацій, які купували неякісні товари на зібрані гроші або просто присвоювали кошти собі.

Раніше шахраї дуже часто зустрічалися у сфері зборів грошей на лікування дітей, але війна змінила їх злочинний промисел. Сайт Pro Гроші разом з волонтеркою благодійної організації "Армія волонтерів" розповідає, як перевірити фонд і не натрапити на шахраїв.


Влада (ім’я дівчини змінено за її бажанням) наголошує, що єдиний спосіб не віддати гроші злочинцям — перевіряти фонди.

Потрібно все перевіряти, дивитися фотографії, контакти, звіти. Дивитися на репутацію фонду, чим і скільки він займається. Не ведіться на першу ліпшу сторінку у соціальних мережах, де самі лише перепости з інших сторінок, — каже благодійниця.

Існує декілька способів перевірити, чи справді організація є благодійним фондом, і чи справді гроші йдуть на допомогу військовим чи жертвам війни.

1) Перевірте зворотний зв'язок

На головній сторінці фонду чи у соціальних мережах організації мають бути вказані контакти для зворотного зв’язку — адреса (фізична та юридична), телефон, пошта та посилання на інші соцмережі.

Усі зазначені контакти мають бути активними — якщо ви за декілька разів не змогли додзвонитися за вказаним номером чи написати на пошту, скоріше за все, це неактивні контакти "неактивного" фонду.

Соціальні мережі — це теж дуже важливо. Не переказуйте гроші, якщо бачите, що сторінки створені кілька тижнів тому і їх не наповнюють новим, живим контентом.

2) Контент

За словами Влади, потрібно уважно роздивитися контент, який публікує організація на своїх сторінках.

Найкраще, коли є фотозвіти і вони постійно оновлюються. Це свідчить про те, що фонд активно працює і допомагає. Також потрібно перевірити, чи не вкрадені фото у інших фондів. Для цього можна скопіювати адресу картинки, вставити у пошуковій системі у вікно "пошук по картинці", — пояснює Влада.

Якщо у результатах пошуку ви побачите, що картинка взята з іншого фонду чи просто скачана з фотобанку — не співпрацюйте з цією організацією.

3) Обережно — фішингові сайти

Інколи шахраї навіть не намагаються видати себе за окремий благодійний фонд, а просто маскуються під сторінки вже існуючих організацій.

Фейкову сторінку не так просто відрізнити від справжньої, чим і користуються шахраї. Уявімо таку ситуацію: ви побачили у якомусь телеграм-каналі чи розсилці, що відомий благодійний фонд відкриває збір на певні речі для військових.

Ви вже добре знаєте зазначений фонд, тож без вагань переказуєте кошти. Але все не так просто, це може бути фішинговий сайт, який повторює дизайн та назву справжнього.

Щоб розпізнати фальшивку, потрібно дивитися на домен. Інколи адреса у адресному рядку може відрізнятися усього кількома символами, а гроші вже підуть не на добру справу, а в кишеню шахраям, — розповідає благодійниця.

І це ще не найгірший варіант. Деякі фішингові сайти можуть викрасти ваші особисті дані та взагалі залишити без грошей на картці.

Щоб не натрапити на шахраїв, заходьте з головної сторінки фонду та не переходьте за посиланнями зі сторінок сторонніх осіб.

4) Перевіряємо юридичну адресу

Це надважливий етап перевірки, особливо, якщо ви хочете переказати у фонд вагому суму.

Також це один з найнадійніших методів, який одразу дасть змогу розставити усі крапки над "і".

Для цього потрібно скористатися сервісом перевірки контрагентів youcontrol.com.ua, де можна знайти інформацію про статус юридичної особи, дату її реєстрації та організаційно правову форму.

5) Донатимо лише у перевірені фонди

Якщо ви не знаєте особисто тих, хто збирає гроші й не хочете витрачати час на перевірку, краще просто скористатися переліком найпопулярніших організацій, які постійно допомагають армії:

  • Спеціальний рахунок НБУ, де збирають кошти на потребу армії — https://bank.gov.ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv;
  • Благодійний фонд "Повернися живим" — https://savelife.in.ua;
  • Благодійний фонд "Голоси дітей" — http://voices.org.ua/ru/donat.

Але це не означає, що можна донатити лише великим фондам — невеликі організації теж роблять важливі справи. Просто тут потрібно або переконатися у їх чесності, або особисто бути впевненим у людях, які збирають на допомогу.

Раніше ми також писали, як стати волонтером і не натрапити на проблеми з податковою, і розповідали, яку грошову допомогу підготував для українців один з благодійних фондів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.