Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за товар неналежної якості: як повернути більше, ніж витратив

Нерідко трапляється, що через недоліки товару доводиться повертати його в магазин і вимагати відшкодування коштів

Фото: Pro Гроші

Повернення товару неналежної якості в магазин

Фото: Pro Гроші

Українське законодавство захищає права споживачів, які придбали неякісну продукцію. Клієнти магазинів мають право повернути товар і вимагати компенсацію витрат. Причому є змога отримати навіть більше, ніж було витрачено.

Про це йдеться в законі "Про захист прав споживачів".

Бувають випадки, коли покупець вирішив повернути товар неналежної якості. Якщо недоліки виникли з вини виробника, а не користувача, то дозволяється вимагати компенсацію чи заміну продукції на аналогічну. Та як регулюється ситуація, коли ціна виробу змінилася?

Згідно з пунктом 7 статті 8 закону, при розірванні договору купівлі-продажу розрахунки зі споживачем провадяться:

  • у разі підвищення ціни – виходячи з вартості на час пред'явлення вимоги компенсації;
  • у разі зниження ціни – виходячи з вартості товару на час купівлі.

Іншими словами, можна повернути суму, зазначену в чеку, якщо ціна зменшилася, або отримати більше, якщо актуальна вартість на момент звернення в магазин підвищилася. Саме тому рекомендується не викидати розрахунковий документ одразу після покупки, бо він може знадобитися для доведення факту купівлі при поверненні товару.

"Гроші повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути кошти в день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів", – йдеться в законі.

Тонкощі повернення товару


Виявивши протягом гарантійного строку проблеми з продукцією, в яких винен виробник чи магазин, споживач має право вимагати:

  • пропорційне зменшення ціни;
  • безплатне усунення недоліків;
  • відшкодування витрат на самостійне виправлення недоліків;
  • розірвання договору та повернення сплаченої суми;
  • заміну товару на аналогічний.

Набагато легше домогтися виконання вимоги, якщо є чек. Адже це підтверджувальний розрахунковий документ, який доводить факт купівлі виробу в конкретній торговій точці. Необхідно зберігати чеки протягом двох тижнів після здійснення покупки, поки не завершиться термін повернення.

Інакше доведеться помучитися, щоб домогтися від продавця відшкодування чи заміни товару. У разі відсутності чека також можна отримати компенсацію за неналежну якість, для цього треба написати заяву на ім'я директора магазину. Плюс потрібен касовий звіт, який зберігається протягом трьох років, і відео з камер спостереження.

Це будуть докази того, що покупець дійсно приходив у магазин і здійснив покупку товару. Не завадить зібрати письмові свідчення свідків, які підтвердять право на претензію. Знову таки, набагато простіше надати чек і в той же день отримати належне відшкодування витрат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям можуть компенсувати до 106 000 грн. Також ми повідомляли, що планові перевірки в Україні повертаються та розповідали, які товари потраплять під пильний нагляд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.