Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Час на догляд за дитиною: чи зарахують декрет до страхового стажу

Розповідаємо, як декретна відпустка впливає на пенсійні виплати жінок та чи буде зараховано цей період до страхового стажу

Фото: Pexels

Декретна відпустка в Україні

Фото: Pexels

Соціальної підтримки матерів, які перебувають у декретній відпустці, має вагоме значення для сімей, в яких з'явилось немовля. Однак жінки при цьому витрачають кілька років на догляд за дитиною, і питання про те, як це вплине на їхній страховий стаж, турбує багатьох.

Про те, чи буде цей період зараховано до страхового стажу, пояснили в Пенсійному фонді України.

Згідно зі статтею 181 Кодексу законів про працю України, відпустка для догляду за дитиною до трирічного віку враховується як у загальному, так і в безперервному стажі роботи, а також у стажі роботи за фахом.

Скільки триває декретна відпустка

Жінки можуть скористатися двома видами відпустки — відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами, а також декретною відпусткою:

  1. Відпустка у зв'язку з вагітністю починається за 70 днів до пологів і завершується зазвичай через 56 днів після них.
  2. Декретна відпустка, своєю чергою, починається з 57-го дня після пологів і триває до трьох років життя дитини.

"Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається, зокрема, за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється відповідним наказом або розпорядженням", — наголошують в Пенсійному фонді.

Час, проведений у відпустці по догляду за дитиною до її трирічного віку, зараховується до пільгового стажу, що надає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Декретна відпустка не тільки є цінним часом для розвитку дитини, але й може позитивно вплинути на майбутню пенсію матері, адже цей період буде враховуватись при визначенні загального страхового стажу жінки.

Який розмір декретних виплат у 2024 році

Місячні декретні виплати не можуть перевищувати максимальної суми бази для нарахування ЄСВ. Також, виходячи з мінімальної зарплати, виплата не може бути меншою за встановлений рівень.

У 2024 році мінімальна допомога по вагітності та пологах за один календарний день для страхових випадків, що починаються з 1 квітня 2024 року, складе 262,81 грн. З огляду на зміни у розмірі мінімальної зарплати, було переглянуто й максимальний розмір нарахування ЄСВ. Починаючи з 1 квітня 2024 року, ця сума становитиме 120 000 грн.

Раніше ми писали, як усиновити малюка в Україні, а також як оформити лікарняний по догляду за дитиною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.