Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна повзе вгору: в Україні зросла вартість популярного продукту

Зріст цін на цей товар пов'язаний зі зниженням пропозиції даної продукції на ринку та високим попитом

Фото: Pexels

В Україні подорожчали томати

Фото: Pexels

У листопаді українці мають очікувати підвищення цін на продукти. З основних факторів, які впливають на зріст цін восени, є сезонність та похолодання. Вже зараз в Україні зростають ціни на тепличні томати.

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Що спонукає ріст цін

Так, наразі тепличні томати вже надходять у продаж по 55-65 грн/кг ($0,48-0,51/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Гравці ринку зазначають, що постачання цієї продукції з місцевих тепличних комбінатів на сьогодні досить малооб’ємні та нестабільні.

"Так, у більшості стаціонарних тепличних комбінатів дозрівання томатів сильно сповільнилося через похолодання, а постачання цієї продукції з парникових теплиць припинилися і зовсім. Ба більше, компенсувати брак пропозиції місцевих тепличних овочів користуючись з імпортної продукції продавцям поки що не вдається", – йдеться у повідомленні.

Наразі тепличні комбінати України вже ведуть реалізацію томатів у середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці жовтня 2022 року. Однак при цьому ключові гравці ринку відзначають, що подорожчання місцевого томата вже почало провокувати зростання постачання цієї продукції із зовнішнього ринку.

Які ще продукти подорожчали останнім часом

Ми вже писали, що у жовтні виросла вартість на картоплю. Хоч вартість і виросла менше ніж на гривню, але тенденція здорожчання уже помітна.

Цього місяця ціни на картоплю відрізняються в межах 3,40 грн, при чому найдорожче продукт коштує в Megamarket, а найдешевше в Auchan.

Отже, наразі найвища вартість картоплі в Megamarket – 10,90 грн. Зовсім поруч стоїть Metro з ціною у 10,30 грн. Дешевше овоч можна знайти у Varus за 7,90 грн. А найдемократичніша ціна дісталася Auchan – 7,50 грн.

Молоду картоплю в Varus продають по 13,90 грн, а в Auchan її можна купити за ціною 14,50 грн.

Якщо йдеться про рожеву картоплю, то найдорожче її буде придбати у Novus, де її ціна складає 15,99 грн. Далі у списку йде Metro – 13,42 грн. Varus ставить цінник у 11,50 грн. А от Auchan пропонує рожеву картоплю по 10,90 грн.

Якщо проводити паралель з минулим місяцем, то можна побачити, що середня ціна картоплі складала 10,00 гривень за кілограм, молодої картоплі – 12,54 грн (дорожче на 2,54 грн), а рожевої – 13,25 грн (вона була найдорожчою). Отже, стає зрозуміло, що овочі будуть дорожчати й далі.

Експерти пояснюють, що, перш за все, зростання вартості обумовлено їх зберігання та транспортування через підвищення тарифів на електроенергію для промислових виробників та цін на пальне.

Раніше ми розповідали, на які продукти знизяться ціни цієї осені. Також ми пояснювали, як зберігати продукти під час блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.