Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чотиризначні числа. Які ціни на брухт чавунних батарей в Україні

Розповідаємо, чи вигідно здавати на брухт старі радіатори та скільки за це платять у серпні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вигідно здати на брухт батареї

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У деяких українців вдома все ще залишилися важлива річ, яка десятиліттями служила минулим поколінням. Та останнім часом все більше людей відмовляються від чавунних батарей. Після демонтажу вони займають багато місця в гаражі чи на подвір'ї. Натомість такі вироби можна здати на брухт та ще й підзаробити.

Сайт Pro Гроші розповідає, які ціни за прийом чавунних батарей в Україні.

Чому чавунні батареї були такими популярними

Все через те, що вони мали стійкість до корозії та важливі для опалення будинку властивості – повільно остигати (хоча при цьому вони повільно і нагрівалися). Та власники чавунних батарей знали, що кімната буде обігріватися ще тривалий час, навіть якщо опалення буде повністю відключено.

Та попри переваги були й недоліки. Саме через них від таких батарей люди почали позбуватися. Головні дві проблеми – чимала вага та непрезентабельний вигляд. Натомість у вжитку з'явилися легкі, невеликі й акуратні алюмінієві радіатори, які не гірше нагрівають приміщення.

Чому чавунні батареї краще здати на брухт

На це є кілька причин. Одна з них – правильне поводження з відходами, адже не можна просто викинути на вулицю використані предмети. До того ж влаштовувати смітник у себе на подвір'ї хоче не кожний.

Ще одна причина – спроба підзаробити. Для цього можна здати вже зняті батареї в спеціалізовані організації, які його перероблять, переплавлять і виготовлять нові предмети.

Та потрібно пам'ятати, що перед здачею на брухт їх варто від'єднати від системи опалення, а також ретельно продумати, як доставити радіатор у пункт прийому брухту.

Вага однієї секції чавунної батареї становить близько 7,5 кілограмів. Хоч це і не багато, кожна батарея в основному складається з 4-10 таких секцій, а тому вага помітно збільшується.

Скільки можна заробити на брухті чавунних батарей

Ціна в Києві, станом на серпень 2023 року, становить близько 4 200 грн/тонну. При цьому переважна більшість компаній приймають від 100 кг. До того ж вони пропонують самі демонтувати та вивезти чугунні батареї від 5 тонн у Києві та області.

У Харкові ціни стартують від 3 500 грн/тонну. А у Дніпрі ціна на брухт чавунних батарей найвища і становить 7,2-7,7 грн/кг.

Як правило, чавунні батареї приймають за ціною чорних металів. У серпні вартість у пунктах прийому така:

Ціни на 1 кг чорних металів, грн
1
Київська область
2,5 – 5
2
Вінницька область
2,5 – 7
3
Волинська область
2,5 – 7
4
Дніпропетровська область
5 – 7
5
Житомирська область
2,5 – 6,5
6
Закарпатська область
2,5 – 7
7
Запорізька область
2,5 – 7,1
8
Івано-Франківська область
2,5 – 7
9
Кіровоградська область
2,5 – 6,9
10
Львівська область
2,5 – 7
11
Миколаївська область
2,5 – 6,8
12
Одеська область
2,5 – 7,3
13
Полтавська область
2,5 – 6,5
14
Рівненська область
2,5 – 6,5
15
Сумська область
2,5 – 6,1
16
Тернопільська область
2,5 – 5,5
17
Хмельницька область
2,5 – 7,1
18
Черкаська область
2,5 – 5,5
19
Чернівецька область
2,5 – 7,1
20
Чернігівська область
2,5 – 5,5

Тобто, якщо здати тонну чавунних батарей, в середньому в Україні можна заробити від 2 500 до 6 000 гривень. Кінцева сума буде залежати від ваги, але можна порівняти ціни у декількох місцях прийому брухту металів та здати батареї туди, де більше заплатять.

Раніше ми писали про те, як вигідно здати латунь на брухт. Також ми розповідали, що на брухті титану можна непогано заробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.