Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть призвати волонтера до війська у 2024 році

Волонтери можуть виїжджати за кордон на певний термін, але чи можуть вони отримати відстрочку

Фото: Скриншот/YouTube

Мобілізація волонтерів можлива

Фото: Скриншот/YouTube

Статус волонтера дійсно надає можливість виїжджати за кордон на певний період, але не звільняє від мобілізації у 2024 році. Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", є чіткий перелік категорій громадян, які не підлягають призову.

Проте волонтери до цього переліку не входять, тому можуть бути призвані до лав ЗСУ.

Попри це, волонтери мають право тільки виїжджати за кордон на певний термін, якщо вони перевозять гуманітарну або медичну допомогу, а також вантажі для ЗСУ. Для цього потрібно тільки мати відповідні документи та підтвердження мети поїздки.

Відстрочка від призову для волонтерів

Хоч поки законодавством не передбачено звільнення волонтерів від мобілізації через їхню діяльність, восени 2023 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт, який пропонує надати волонтерам відстрочку від призову.

Це пов'язано з тим, що більшість із них є військовозобов’язаними, але не завжди можуть служити через стан здоров’я чи інші причини. Тому деякі вважають, що кожен випадок має розглядатися індивідуально.

Проте додамо, що волонтерське посвідчення надає певні привілеї, зокрема, воно дає можливість безкоштовно виконувати різні види робіт чи надавати послуги. Оформити такий документ можна через державні або комунальні установи, громадські організації, органи місцевого самоврядування, штаби ТРО чи благодійні фонди.

Отримати волонтерське посвідчення можна в органах місцевого самоврядування, таких як міські, районні, сільські або селищні ради, а також в обласних військових адміністраціях.

Раніше ми писали про те, за якої умови чоловік може виїхати за кордон разом із дружиною. Також ми повідомляли про те, хто може не йти до ТЦК після отримання повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.