Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть мобілізувати телефонним дзвінком – що потрібно знати військовозобов'язаним

Головний військком Києва пояснив, чи можуть повідомляти українців про мобілізацію телефоном

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили правила проведення мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язаних в Україні справді можуть повідомити телефоном про майбутню мобілізацію, проте сам призов відбувається у очному форматі.

Про це розповів головний військком Києва полковник Юрій Максимов в інтерв'ю ТСН.

За його словами, одного телефонного дзвінка для того, щоби забрати українця воювати, недостатньо.

"Повідомити телефоном – таке допускається, але сам призов – це юридична процедура. Це рішення начальника ТЦК, яке оформляється відповідним наказом. Тобто медичний огляд, професійно-психологічний відбір та призов", – пояснив Максимов.

Що робити після отримання повістки

Головний військком Києва розповів, що у такому разі військовозобов'язаний має прибути до центру комплектування для уточнення біографічних та облікових відомостей:

  • прізвище ім'я по батькові;
  • склад сім'ї;
  • домашня адреса;
  • номер телефону;
  • спеціальність;
  • місце роботи;
  • чи є підстави, які можуть надати право на відстрочку від призову з мобілізації.

Якщо з'ясовується, що немає відстрочки, обов'язково проводиться медичний огляд. Якщо під час проходження огляду громадянин заявляє про хвороби та підтверджує документами, то направляється до сімейного лікаря. Той у свою чергу направляє до профільного фахівця.

Залежно від остаточного висновку громадянин визнається або придатним, або непридатним, або обмежено придатним до служби.

Максимов також заявляв, що повістку слід чекати всім військовозобов'язаним чоловікам віком до 60 років. Він пояснив, що Україна зараз перебуває на найвищому ступені мобілізації.

"Ми маємо збільшувати свій потенціал, нарощувати складову. Всі ми бачимо, що наше військо на певних напрямках впевнено веде наступальні дії. Звичайно, ми повинні мати велику кількість особового складу сил оборони. Я вважаю, що мобілізація продовжуватиметься. Це необхідність", – упевнений військком.

Хто не підлягає мобілізації

  • заброньовані за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами та організаціями;
  • визнані особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • чоловіки та жінки, які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи;
  • народних депутатів України.

Раніше ми писали про те, як готують бійців ЗСУ до служби. Також сайт Pro Гроші розповідав, що потрібно брати із собою на війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.