Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть мобілізувати чоловіків з інвалідністю III групи у 2024 році

Закон про мобілізацію звільняє осіб з інвалідністю від служби і дозволяє служити лише в одному випадку

Фото: Скриншот/YouTube

Мобілізація деяких українських громадян неможлива

Фото: Скриншот/YouTube

В Україні діє новий закон, який вносить суттєві зміни до процесу мобілізації осіб з інвалідністю. Згідно з ним, люди з інвалідністю I, II та III груп не підлягають примусовій мобілізації – вони мають право на звільнення від військової служби, але за бажанням можуть піти служити за контрактом, якщо самі захочуть.

Це передбачено в статті 23 закону, яка гарантує, що особи з інвалідністю захищені від обов'язкової мобілізації.

Проте тим, хто отримав інвалідність після початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року, потрібно пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) для підтвердження своєї непридатності до військової служби.

Кому не потрібно проходити повторну ВЛК

Є кілька категорій осіб, яким не потрібно проходити повторну комісію. Це люди, які отримали інвалідність II або III групи через зміну групи інвалідності або внаслідок захворювань та поранень, отриманих під час захисту Вітчизни.

Також повторного огляду не вимагають особи, яким інвалідність встановлена через втрату кінцівок, одного з парних органів або у разі наявності важких захворювань, таких як онкологія, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми, пов'язані з інвалідністю з дитинства.

Міністерство оборони пояснює вимогу щодо повторної медичної комісії необхідністю уникнути маніпуляцій з отриманням статусу інваліда, що набуло актуальності після 24 лютого 2022 року, коли з’явилися численні скарги на неправомірні дії в цій сфері.

Раніше ми писали про те, хто може не йти до ТЦК після повістки. Також ми повідомляли, хто може супроводжувати осіб з інвалідністю за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.