Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бюджетникам в Україні планують збільшити зарплати – коли і на скільки

Посадові оклади бюджетників розраховуються на основі розміру ставки працівника 1 тарифного розряду

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть збільшити оклади працівників бюджетного сектору

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували проєкт Постанови, якою планують підвищити посадові оклади працівників бюджетних установ. В тексті документа йдеться про прийняття рішення до 1 серпня, а збільшення тарифної ставки заплановано на 1 вересня.

Про це повідомили на офіційному сайті ВР.

Автори пропонують змінити розмір посадового окладу працівника 1 тарифного розряду. Саме за цією величиною визначають суми заробітної плати співробітників закладів освіти, культури, науки, охорони здоров’я тощо. Востаннє показник затверджували наприкінці 2021 року, відтоді тарифна ставка дорівнює 2 893 грн.

Втім з того часу суттєво зросли ціни на продукти та послуги – на 31,4% станом на травень поточного року порівняно з груднем 21-го. Плюс вартісні характеристики в Україні будуть змінюватися надалі, а розмір 1 тарифного розряду працівників бюджетної сфери стоїть на місці.

Тож проєктом Постанови пропонується доручити Кабінету Міністрів такі завдання в короткостроковій перспективі:

  • до 1 серпня 2023 року прийняти рішення про підвищення ставки щонайменше на 20%, аби з нової суми розраховувалися посадові оклади бюджетників;
  • подати відповідний законопроєкт на розгляд Верховної Ради, яким передбачити збільшення видатків на оплату праці;
  • здійснити підвищення ставки працівника 1 тарифного розряду з 1 вересня поточного року;
  • передбачити у Держбюджеті на 2024 рік щоквартальне збільшення розміру посадового окладу, щоб довести суму до розміру мінімальної заробітної плати.

За підрахунками, додаткові видатки в разі схвального рішення лише у 2023 році становитимуть 7,1 млрд гривень.

Які зарплати пропонують українцям за кордоном

Наші громадяни виїхали в різні країни Європи після початку повномасштабного вторгнення. З огляду на потребу в коштах для проживання вони знаходять роботу різного ступеня складнощів, так само різниться оплата праці. Наприклад, у Польщі найчастіше українці працевлаштовуються на будівництві чи складах, у готельно-ресторанному секторі, на виробництві тощо. В середньому можна заробляти 3 000-4 000 злотих (26 537-35 383 грн) на місяць.

Німеччина пропонує біженцям вакансії в гастрономії, на логістичних складах, в автомобільній галузі, на переробних підприємствах та ін. Середні оклади становлять 1 500-3 500 євро (60 000-139 159 гривень). Звісно, це залежить від кваліфікації та наявності освіти в галузі.

В Чехії найпопулярніший і затребуваний напрямок роботи – виробництво запчастин. Водіям платять приблизно 24 000-35 000 чеських крон (40 454-58 996 гривень), кухарям менше – до 28 000 крон (47 198 гривень).

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплати міністрів у 2023 році та розповідав, скільки отримали урядовці у травні. Також ми повідомляли, скільки заробляють доцент та професор у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.