Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бронювання працівників – як отримати статус критично важливого підприємства

Деякі організації, установи та підприємства мають можливість забронювати працівників від загальної мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Процес визнання критично важливого підприємства

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно в Україні внесли зміни у процес бронювання працівників підприємств та організацій. Це дозволяє людині уникнути мобілізації на певний період. Але, варто зазначити, що забронювати працівників можуть лише ті установи, які вважаються критично важливими.

В Міністерстві економіки України розповіли про умови для організацій та підприємств, які хочуть забронювати своїх працівників.

Яке підприємство може бути визнане критично важливим

Отримання статусу критично важливого підприємства передбачає відповідні критерії, які мають виконуватися. Організація має відповідати трьом або більше з наступних семи вимог:

  • загальна сума податків, зборів, платежів, зарахованих та сплачених до державного і місцевого бюджетів, за винятком митних платежів, протягом звітного року має перевищувати еквівалент 1,5 мільйона євро;
  • організація має стратегічне значення для державної безпеки та економіки згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;
  • відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • підприємство є критично важливим для галузі національної економіки або задовольняє потреби територіальної громади. Перелік таких об'єктів встановлюється органами виконавчої влади та іншими державними органами згідно з визначеними критеріями;
  • сума надходжень в іноземній валюті, за винятком позик та кредитів, має перевищувати 32 мільйони євро;
  • підприємство є резидентом "Дія.Сіті";
  • розмір середньої зарплати застрахованих працівників за останній календарний квартал повинен становити не менше розміру середньої зарплати у регіоні за IV квартал 2021 року.

Як відбувається процес бронювання працівників

Процес бронювання працівників може зайняти певний період. Насамперед організація повинна звернутися до держорганів. Вони протягом 10 робочих днів проводять визнання підприємства критично важливим. А далі потрібно пройти інші етапи, які мають такі терміни:

  • органи держвлади протягом не більше п'яти робочих днів подають списки військовозобов'язаних, яких підприємство хоче забронювати;
  • протягом 10 робочих днів Генштаб ЗСУ має погодити ці списки та подати їх до Міністерства економіки;
  • Міністерство економіки має прийняти рішення про бронювання працівників протягом не більше п'яти робочих днів;
  • військовозобов'язані зараховуються на спеціальний військовий облік ТЦК СП протягом не більше п'яти робочих днів.

Раніше ми повідомляли, чи потрібно військовозобов'язаним вставати на облік за кордоном. Також ми писали, як відновити військовий квиток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.