Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аварія на дорозі: коли можна не викликати поліцію та скористатися Європротоколом

Українцям дозволено в деяких випадках ДТП не дзвонити в поліцію

Фото: Вечірній Київ, Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За яких умов можна заповнити Європротокол після ДТП

Фото: Вечірній Київ, Freepik, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує можливість скористатися так званим Європротоколом – уніфікованим в Європі бланком про аварію. При цьому викликати представників патрульної поліції не обов’язково, тобто можна уникнути адміністративної відповідальності за порушення. Втім далеко не всі випадки дозволяють учасникам ДТП застосувати Європротокол для уникнення додаткових проблем.

Сайт Pro Гроші розповідає, коли українцям дозволено використати бланк і що для цього потрібно.

Що собою являє Європротокол

Трапляється, що дорожньо-транспортна пригода не призвела до серйозних наслідків, тобто аварія не спричинила поранення чи загибель людей, а пошкодження транспортного засобу не потребує значного матеріального відшкодування. В таких випадках водіям дозволяють використати Європротокол, тобто спеціальний бланк, який містить інформацію про настання аварії з усіма даними про учасників, умови виникнення пригоди, наслідки і підстави для страхової компенсації.

У 2011 році набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування" № 3045-VI. Саме він регулює спрощену систему оформлення ДТП, яка дозволяє не викликати працівників поліції на місце пригоди.

Українці можуть заповнити паперовий документ (його видає страхова компанія на безоплатній основі під час укладання договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів) або відвідати портал під назвою "Електронний Європротокол" за посиланням і внести відомості в електронній формі.

Зауважимо, що другий варіант звільняє клієнтів від необхідності самостійно повідомляти страхову компанію про аварію та здійснення виплати, адже дані надходить автоматично.

За яких умов можна скористатися Європротоколом

Позитивних сторін оформлення документу дійсно чимало. По-перше, не потрібно чекати представників Національної поліції та залишатися на місці ДТП довгий час. По-друге, власне процедура проходить швидко та без проблем за умови, що всі сторони згідні з обставинами події. Паперовий носій дістається водію безплатно після звернення до страховика.

Така кількість плюсів потребує підводних каменів, які дійсно є у вигляді умов, без виконання яких Європротоколом користуватися заборонено. Отже водії можуть швидко розібратися у питанні та роз'їхатися в різні сторони, якщо кожен з нижче вказаних пунктів буде виконано:

  • аварія не спричинила загибелі чи поранення людей;
  • учасники ДТП не мають претензій щодо вживання лікарських, наркотичних чи алкогольних засобів;
  • всі погоджуються з обставинами аварії, а одна зі сторін визнала свою провину;
  • кожен учасник повинен мати поліс ОСАЦВ (автоцивілку);
  • сума матеріального збитку, яку виплачує страхова компанія, не має перевищувати 50 тисяч грн.

Європротокол дає українцям право залишити місце ДТП після оформлення документу. Також втрачає силу обов'язок інформувати відповідний підрозділ Національної поліції про випадок. Водночас учасники дорожньо-транспортної пригоди звільняються від адміністративної відповідальності, яка передбачена за спричинення ДТП.

Як оформити Європротокол

Бланк складається з двох аркушів паперу, одним з яких є спеціальний копір, що відображатиме написане на іншому листку. Кожен водій по черзі повинен заповнити половину бланку, а в центральній частині зобразити схему дорожньо-транспортної пригоди. Якщо якісь пункти здаватимуться незрозумілими, можна прочитати інструкцію, що додається.

Європротокол має містити інформацію про учасників аварії (прізвище, ім’я та по батькові), дату народження, адресу проживання, мобільний номер, державний номерний знак транспортного засобу і реквізити водійського посвідчення. Після заповнення листи потрібно підписати і розділити між двома сторонами.

Далі кожен водій звертається до своєї приватної компанії з копією Європротоколу, на основі якої приймається рішення про виплату відшкодування. Це варто зробити протягом трьох днів після виникнення аварії. Через 10 днів з моменту подачі повідомлення страховики мають оглянути автомобіль, щоб продовж 30 днів здійснити виплату коштів. Зазвичай, якщо всі умови оформлення бланку дотримані, гроші надходять протягом 15 днів з моменту подання заяви.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в українців можуть забирати авто за одне порушення. Також ми повідомляли, що зміниться для деяких автомобілістів вже скоро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.