Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Напружена і небезпечна робота: скільки заробляють та як працюють рієлтори в Україні

Професія супроводжується чималими конфліктами та суперництвом, а заробіток не завжди виправдовує вкладені сили

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Робота рієлтора в Україні – зарплата і специфіка діяльності

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Займатися рієлторством в Україні – це прибутково. Принаймні так здається людям, які спостерігають за роботою з боку та не знають про підводні камені професії. Бо треба мати неабияку стресостійкість, щоб після погроз життю продовжувати працювати. Чи щоб по кілька місяців жити без зарплати через невдалий сезон.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з рієлторкою Марією Ходань, яка з власного досвіду розповіла, скільки можна заробити у професії та яким чином побудована діяльність фахівців в Україні.

Зміст
1.В якому форматі працюють рієлтори
2.Скільки в середньому може заробляти рієлтор
3.Як організовувати свою роботу та на яких умовах
4.Як проходять робочі будні рієлтора

В якому форматі працюють рієлтори

Марія займається продажем нерухомості в Чернівцях і працює на агенцію. Її діяльність повністю підпорядкована керівництву та вимогам законодавства. Якщо говорити про кваліфікованих спеціалістів, а не самоназваних рієлторів, то їхня робота зосереджується навколо документації. Наприклад, ексклюзивного договору, який підписують спільно з клієнтом, що дає право взяти в оборот його об’єкт без конкуренції.

Продаж квартир, земельних ділянок, приватних будинків, комерційних приміщень чи їх оренда – це завжди гора документації, щоденні оформлення, коливання ринкових цін… Від цього залежить потенційний заробіток, що прописується в умовах ексклюзивного договору. Без його підписання робота перетворюється в гонитву – хто швидше презентує та продасть об’єкт, – зауважила Марія.

Вона звернула увагу на наявність в Україні Асоціації рієлторів. Якщо людина працює легально і сплачує податки, зареєстрована як ФОП чи юридична особа, то її вважають кваліфікованим і добросовісним фахівцем. Всіх інших на ринку називають просто фрилансерами.

Скільки в середньому може заробляти рієлтор

Відповідно до даних спеціалізованого порталу з пошуку роботи Work.ua, медіана заробітних плат становить 30 000 грн. Тобто на такий середній стабільний дохід можуть розраховувати рієлтори. Але ця професія не може похвалитися стабільним заробітком.

Він залежить від ринку нерухомості в містах та від відсоткової ставки за послуги. Кажучи про Чернівці – від 500 до 1 000 доларів при інтенсивному опрацюванні бази. В деяких містах є випадки доходу в розмірі 7% від вартості об'єкту, – уточнила Марія.

Стандартний підхід до заробітку – це не фіксована ставка, якщо говорити про фірму. Рієлтору віддають 2% чи 1% від вартості квартири. Інколи 4%, якщо домогтися оплати від власника та покупця, хоча це рідкість та не вітається серед колег. Далі ще сумніше: заробленими 2% треба поділитися з агенцією. Частку встановлюють різну, наприклад, 70 на 30, де 70% – дохід фірми та 30% – рієлтора.

Фактично одна угода на 600 доларів дозволить заробити лише 180 доларів. Все регулюється від досвіду та знань, від можливості працювати якісно з найменшим залученням менторів агенції, – констатувала дівчина.

Як організовувати свою роботу та на яких умовах

Працюючи на когось, існує графік роботи в офісі з менторською підтримкою та післяофісна діяльність. З часом і практикою подібна організація перестає бути необхідністю, бо з’являється вироблений індивідуальний підхід. Рієлтор зацікавлений мати достатню кількість зустрічей за добу, адже заробітна плата залежить від опрацювання клієнтів та об'єктів.

Що цікаво, робочі години – дуже розмите поняття для працівників цієї сфери. Зранку по дорозі в офіс вони публікують рекламні оголошення, шукають квартири, моніторять бази клієнтів. Це саме роблять впродовж дня і ввечері перед сном. Рієлтор завжди повинен бути на зв’язку, інакше хтось активніший встигне переманити покупця, показати об’єкт і заробити кілька сотень доларів.

Як проходять робочі будні рієлтора

Кожен день насичений теорією та практикою. Успіх у професії – це 30% знань + постійне навчання, 40% практика і працелюбність, 30% везіння. Потрібно бути фахівцем з великої букви, вивчати сильні та слабкі сторони об’єктів, розуміти співвідношення ціни до якості тощо.

Клієнти могли дорогою до квартири розпитувати про будинки, які бачать. Зокрема рік зведення, тип планування, чи є вони у продажі зараз, хто забудовник, яка репутація компанії, ціни в середньому за м², попит на оренду та перепродаж, куди рухається ринок тощо. Не можна не знати відповіді, особливо якщо питання стосуються документації, – так проходять робочі будні Марії.

А перед тим як знайти сміливість почати, вона:

  • пройшла штатне навчання по метражу стандартних і нестандартних квартир;
  • по роках будівництв і матеріалах;
  • по специфіці новобудов, етапах від початку зведення до завершення та здачі в експлуатацію;
  • вивчила процедуру переоформлення документів між власником і покупцем, забудовником і клієнтом;
  • пройшла експрес-курс по земельних питаннях і перевірці території на надійність;
  • вивчила правила прийому об'єкта в роботу, специфіку просування, реклами та презентації.

Заробіток Марії становить 2% від вартості об'єкта при повному його оформленні. Половину вона віддає агенції, тож чистий прибуток – 1%. В середньому це 400-500 доларів на місяць. Але траплялося всяке: одного місяця могла отримати більш як 1 000 доларів, а подекуди кілька місяців продажів взагалі не було.

Щодня з’являлися проблемні об'єкти, клієнти та забудовники. Одного разу через підступ з боку іншого рієлтора Марію погрожували закопати у котловані.

Ситуацій з посередниками було багато і закінчувалось це погано. Міг клієнт не прийти на оформлення, бо напився, і я вигадувала пояснення задля збереження його репутації. Кожна моя угода мала нюанси. Тому людям з низькою стресостійкістю протипоказано працювати у сфері, – розповіла рієлторка.

Отже, судячи з досвіду Марії, професія дійсно важка та навіть небезпечна. А плата за втрачені нервові клітини – 500 доларів на місяць. Звісно, ця історія не є константою та необов’язково повторюється у всіх. Адже 30% удачі можуть допомогти розвинути успішну кар’єру з хорошим стабільним доходом.

Але не варто забувати про важливий нюанс роботи – сильна конкуренція, особливо у великих містах. І це не той випадок, коли колеги підтримуватимуть, підказуватимуть і даватимуть настанови, бо кожен новий рієлтор на ринку нерухомості – потенційна загроза для його гравців.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплату рятувальника під час війни та розповідав, скільки можна заробити і як отримати премію. Також ми повідомляли, як працюють та скільки заробляють репетитори української мови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.