Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни здивують кожного? Що відбудеться з авіаперевезеннями в Україні після війни

Повітряний простір над Україною закрили одразу після повномасштабного вторгнення російських військ

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На авіаринку в Україні після війни можуть відбутися чималі зміни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри вкрай невтішний прогноз Євроконтролю про те, що польоти цивільних літаків у небі над Україною через війну відновляться не раніше 2029 року, експерти переконані у протилежному. На думку деяких з них, після перемоги в Україну повернуться міжнародні авіакомпанії, а відповідно — з'явиться конкуренція у цінах.

Так, наприклад, авіаційний експерт Богдан Долінце розповів, що після відкриття українського неба, нехай і часткового, відновити польоти реально у терміни від кількох тижнів до кількох місяців.

"Більш точно прогнозувати наразі неможливо, термін може варіюватися від наступного року до дати завершення війни", — каже він.

До того ж деяким авіакомпаніям, попри те, що війна застала їх зненацька, вдалося зберегти льотний персонал. Наприклад, перевізник SkyUp відразу після того, як були скасовані усі авіарейси, за контрактами ветлізу продовжив фінансування своїх співробітників на найближчі декілька років.

Натомість експерт з авіаційного права Андрій Гук вважає, що війна може змусити деякі авіакомпанії переглянути свою діяльність. Це стосується, наприклад, МАУ. До того ж ринок може привабити й нових гравців — зокрема SkyUp планує стати чи не першою авіакомпанію, яка повернеться до України одразу після перемоги.

При цьому, як зауважує Долінце, колишні лідери навряд чи повернуться на ринок, адже мають проблеми з фінансовими зобов'язаннями. Тому слід очікувати, що про себе заявлять нові авіакомпанії.

"Попит на авіаперевезення на глобальному ринку після пандемії просто величезний", — зауважує Богдан Долінце.

Але існує ризик, що на українському авіаринку після війни пануватимуть міжнародні гравці. Наприклад, європейські авіакомпанії, коли зрозуміють перспективи, легко можуть повернутися та запропонують демпінгові ціни.

Тому після відкриття повітряного простору український ринок швидко може стати конкурентним.

Що буде з безпекою польотів

Раніше генеральний директор авіакомпанії Bees Airline Євген Хайнацький зазначав, що над цим питанням потрібно працювати вже зараз, а не чекати завершення війни.

Він зазначив, що в Україні немає жодного центру підготовки пілотів чи тренажерів на західні літаки. Тому в країні після війни просто не буде кваліфікованого персоналу для управління літаками.

"Це не лише безпека польотів, а й авіаційна безпека аеропортів, і за це треба вже турбуватись вчора", — підкреслив Євген Хайнацький.

Чи готові до відновлення польотів авіаперевізники

Деякі з них позитивно відгукуються щодо цієї ідеї. Наприклад, в Bees Airline кажуть, що туристичний потік є, попри війну.

"Ми знаємо, як в літній період, коли туристичними автобусними рейсами люди їхали з Києва, Одеси, Львова до Чорногорії, Хорватії, Болгарії, Греції. Тобто туристичний потік є", — зазначив генеральний директор авіакомпанії Bees Airline.

До слова, ми писали, з якими предметами вас не пустять на борт літака. Ще ми пояснювали, до яких змін після повернення до України готується авіакомпанія Ryanair.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.