Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Місце розкрито – де українцям варто купувати квартиру для збагачення та яка вона має бути

Якщо ви все правильно зробите ще на самому початку, то ваша нерухомість лише буде рости в ціні та мати постійний попит

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ринок нерухомості в Україні починає "оживати"

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Наразі заробити чималу суму можна навіть завдяки нерухомості. Однак для цього варто розбиратися у даному питанні, аби не залишитися ні з чим взагалі. Також варто розуміти, що за час повномасштабного вторгнення ринок нерухомості дещо змінився, а отже оновилися й непрописані правила купівлі житла, які вам допоможуть збільшити прибуток.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Оберіть свою стратегію
2.Знайдіть свого покупця
3.На якому етапі будівництва варто купувати нерухомість
4.Як заробити більше грошей на нерухомості
5.Де вигідніше купувати квартиру

Оберіть свою стратегію

Передусім, людина, яка хоче заробити на нерухомості, має визначитися зі стратегією, а саме:

  • це перепродаж з метою заробітку на зростання ціни вартості квадратного метра;

  • це заробіток коштом здорожчання ліквідності лота тощо;

  • це стратегія оренди.

Запевняю, що перші два варіанти значно вигідніші навіть в умовах війни, ніж третій, адже ставка оренди коливається в межах 8-10% річних в доларах. А враховуючи витрати на підтримку квартири, то це не такі вже й великі гроші, – говорить експертка.

Знайдіть свого покупця

Якщо людина вже знає стратегію, то потім треба розуміти те, кому ви цю квартиру будете перепродавати. Від цього залежить, де ви будете шукати покупця. Варто в такому випадку дивитися на формат та концепцію нерухомості.

Після цього зверніть увагу на інфраструктурне наповнення і порівнюєте його з тим, що хотів би покупець.

Важливо, аби ви не мислили категоріями абстракції, типу: "Ну комусь продам". Це може вплинути на те, що лот буде довго в експозиції на ринку і вам буде важко знайти кінцевого споживача. Наприклад, ви візьмете якусь малогабаритну однокімнатну квартиру з розрахунку на самотню людину, а комплекс, де знаходиться це житло, заточений під сімейне життя. У такому випадку буде досить багато дитячої інфраструктури, а також для мамочок тощо, і вашому покупцеві буде некомфортно там, – запевняє Вікторія Берещак.

Тому важливо знати, кому ви хочете продати цю квартиру, і вже від цього обирати між тим, що девелопер планує по просторовому зонуванню, наскільки вдало поєднуються публічні зони з приватними тощо.

На якому етапі будівництва варто купувати нерухомість

Раніше, до війни, я б сказала, що потрібно заходити на початкових стадіях будівництва. Але зараз, враховуючи реальну будівельну динаміку на майданчиках, незалежно від місця розташування по регіону, будівельна динаміка далека від ідеальної, – говорить експертка.

Тому на сьогодні треба заходити на майданчик, коли готовність обʼєкта не менше 40 та 50%. Також дивіться на те, як девелопер поводив себе протягом всього минулого року, як він будував і яка будівельна динаміка була протягом останніх 3 місяців.

Як заробити більше грошей на нерухомості

Не перепродавайте лот одразу по завершенню ремонтного циклу, як часто робили раніше. Тепер варто почекати три роки, щоб:

  • по-перше, не платити вимушений податок на нерухомість, який зараз чинний;

  • по-друге, правильно вийти з лота.

Якщо ви правильно ще на самому початку оберете концепцію, локацію, місце розташування комплексу та квартиру, то ваша нерухомість не втратить своєї привабливості за цей час, а, навпаки, попит на неї може зрости.

Де вигідніше купувати квартиру

Зараз, якщо дивитися на ціну квадрата, то найкраще обирати нерухомість у:

  • Львові;

  • Івано-Франківську;

  • Ужгороді.

Але ці регіони не настільки бурхливо розвиваються і їхній потенціал не такий потужний, як в Києві та Київській області. Тому я б мислила на те, як найкраще реалізувати потенціал обʼєкта, тому в такому випадку краще дивитися на Київський регіон, – каже Вікторія Берещак.

За словами експертки, саме Київський регіон буде акумулювати всю увагу в найближчих роках повоєнної відбудови, як мінімум. Також у нього потенціал навіть просто по можливості більший, ніж на заході Україні.

Раніше ми писали про те, чи зміняться ціни на квартири в липні. Також ми розповідали, які ціни на оренду квартир, якщо немає комендантської години.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.