Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прогнози невтішні? Яке фінансове майбутнє чекає на Україну

Разом з експертом розібралися, яке фінансове та економічне майбутнє чекає Україну та які фактори на нього впливатимуть

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Фінансове майбутнє України залежить від кількох головних факторів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Повномасштабна війна завдала значного "удару" по фінансовому стану України, адже потрібні були гроші на оборону країни, на озброєння, на продовження соціальних виплат, заробітних плат тощо. Зараз наша країна отримує як грошову, так і технічну допомогу від західних партнерів, тому за рахунок цих коштів є можливість покривати певні "дірки" в державному бюджеті.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів сайту Pro Гроші, яке фінансове майбутнє чекає на Україну.

Зміст
1.Які існують фактори для фінансового та економічного розвитку України
2.Як державна політика впливає на фінансове майбутнє країни
3.Які виклики та можливості чекають на Україну у разі вступу до ЄС
4.Які фактори можуть перешкоджати залученню іноземних інвесторів

Які існують фактори для фінансового та економічного розвитку України


За словами експерта, є три головні чинники, які впливатимуть на стабільне фінансове майбутнє України. Йдеться про:

  • закінчення війни;
  • розуміння, в якому форматі була здобута перемога України (територіально, політично, економічно);
  • інвестиції від іноземних партнерів.

Але поки що не зрозуміло, коли закінчиться війна, коли та куди іноземні партнери почнуть інвестувати гроші. На мою думку, фінансове майбутнє України буде досить спокійне, позитивне, буде можливість для того, щоб країна відбудовувалася. Але відправним моментом для цього буде безумовно наша перемога та її формат.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як державна політика впливає на фінансове майбутнє країни


Насправді державна політика, яка зараз здійснюється, знаходиться в адекватній ситуації. Тобто, бюджет частково покривається коштом іноземної допомоги, виплачуються зарплати та соціальні виплати, фінансується оборона України, заходи безпеки тощо.

Тобто, з цієї точки зору, єдине, що потрібно – думати про майбутнє. Те, що у Лондоні представляли якийсь проєкт, це, звісно, добре, але треба все ж таки реалістично поставитися до того, що у нас буде відбудовуватися насамперед, що трохи пізніше, як привабити іноземних інвесторів для того, щоб вони одразу почали фінансування. Тобто держава повинна думати про майбутнє, – каже експерт.

Які виклики та можливості чекають на Україну у разі вступу до ЄС


Олексій Плотніков зазначив, що Європарламент висунув нашій країні певні умови, які потрібно виконати, аби стати членом ЄС. Вони надзвичайно складні, але потроху Україна їх виконує та веде перемовини щодо вступу до Євросоюзу.

Для того, щоб робити прогноз подальших сценаріїв економічного розвитку, потрібно дочекатися моменту, коли країна виконає всі ці умови та стане повноцінним членом ЄС.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Але, в принципі, членство в ЄС – це європейські гроші, європейські програми, вільне переміщення робочої сили, капіталу, товарів, послуг тощо. Тобто, з цієї точки зору, це безперечно позитивно вплине на Україну.

Які фактори можуть перешкоджати залученню іноземних інвесторів


В умовах війни в Україну не дуже активно йдуть іноземні інвестори, тому що вони не орієнтуються, які території знаходяться під загрозою, адже в будь-яке місце може прилетіти російська ракета. Це є першим та головним фактором.

Щодо інших чинників, то це може бути зрозумілий уряд, врегулювання корупції, злочинності тощо. Тобто, якщо ці фактори будуть подолані та врегульовані, то інвестиції в нашу країну будуть надходити, – зазначив економіст.

Однак, якщо та ж сама корупція в Україні буде розвиватися, то є ризик того, що інвестиції суттєво зменшаться або будуть відсутні взагалі.

Раніше ми розповідали, яким буде фінансове майбутнє українців. Також ми писали, коли в Україні настане економічна стабільність. Більше про економічні прогнози щодо України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.