Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя за парканом: експертка спростувала міфи про закриті ЖК

У багатьох людей виникає думка, що закриті ЖК – це соціальні гетто, але насправді все зовсім не так

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Закриті ЖК – це нормально, але лише тоді, коли все чітко продумано

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

В Україні закриті житлові комплекси сприймаються як так звані соціальні гетто та поляризація в межах суспільства. Умовно — за парканом мешканці хороші, а суспільство ззовні – погане. Але фактично ця теза не має під собою такого глибокого підґрунтя поляризації, а є лише наслідком того, що люди, які платять за свою прибудинкову територію, дуже засмучуються, коли представники наближених інших будинків потрапляють на територію та псують їх майно.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експерткою з ринку нерухомості Вікторією Берещак та дізналася, чи є в сучасному світі ЖК з закритою територією нормальним явищем.

Закрита територія – це нормально


Ця тема дуже часто розхитується урбаністами, фанатами відкритих просторів тощо. Але вони не розуміють, що люди, які платять за догляд своєї прибудинкової території, хочуть зберегти її в належному вигляді, щоб там було приємно знаходитися.

Це є наслідком незрілого суспільства. Є багато історій про зруйновані дитячі майданчики, про годування лебедів хлібом, хоча є заборонна табличка, про знесені пошкоджені паркани тощо. Це реальність, з якою зіштовхувалися мешканці окремих ЖК, які або обирали шлях так званої інтеграції нового житлового масиву в сучасне міське полотно або просто мали спротив від суспільства, що паркан заважає їм пройти улюбленою стежкою.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Взагалі в Європі практика закритих приватних кварталів все ще зберігається, і думка, що лише в Україні створюються соціальні гетто та поляризація суспільства, є хибною. Насправді запит на приватний простір – це нормальна загальнолюдська практика.

Суспільство потрібно заохочувати доступною інфраструктурою


На думку експертки, адекватною моделлю буде забудова з відкритими суспільними зонами, які будуть розташовані по периметру. Це можуть бути:

  • променади;
  • магазини;
  • ресторани;
  • центри з розвитку дитини;
  • спортивні комплекси тощо.

Тобто, в такі відкриті суспільні зони зможуть потрапити навіть не мешканці цього ЖК.

А ось самі прибудинкові території з різними зонами атракції, активності, з наповненням певної інфраструктури, вони будуть закритими та приватними. Це дозволить зберегти відчуття ком'юніті мешканців, приватності до особистого життя й водночас дозволить інтегрувати житловий комплекс в район, – зазначила Вікторія Берещак.

По суті такий житловий комплекс стає соціальною домінантою району, тому що він не відштовхує від себе мешканців старої забудови, а, навпаки, залучає створенням нових робочих місць, зон відпочинку тощо.

Який шлях розвитку закритих ЖК може бути в Україні


Шлях розвитку закритих комплексів полягає в тому, щоб інтегрувати житловий простір в район, але при цьому зберегти приватність. У цьому випадку ні про які соціальні гетто не може бути й мови.

Звичайно, якщо ми говоримо про шалений паркан, який висотою перекриває половину парку та руйнує абсолютно всі логістичні шляхи – це неадекватно. Але у нас такого немає, цей приклад масмаркету об'єктивно вже відходить від уявлення, що таке можна будувати й сподіватися, що у такому ЖК куплять квартиру.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Все ж таки українське суспільство стає свідомішим, а запити на те, щоб комплекс максимально інтегрувався в міське полотно – зростають.

Скільки українців обирають закриті комплекси


Більшість громадян все ж таки віддають перевагу закритим, приватним житловим комплексам, оскільки для них безпека є головним фактором вибору нерухомості.

Я моніторю абсолютно весь ринок та запити й можу сказати, що понад 75% людей ставлять запитання насамперед щодо приватності та безпеки, а це закрита територія, система контролю доступу та обов'язково охорона, – зазначила експертка.

Чому люди скептично ставляться до приватних територій


Скептичне ставлення людей до закритих територій з'являється після усвідомлення, що в старих забудовах немає місць соціальної атракції, ландшафту, соціально-побутової інфраструктури тощо, але їм би дуже хотілося користуватися цими зонами.

Люди часто ставлять питання: "Чому в пішій доступності ми можемо гратися на європейському дитячому майданчику зі своєю дитиною, але нас туди не пускають, ми що, гірші?" Справа зовсім не в цьому, насправді йдеться про те, що мешканці цього ЖК платять за якість прибудинкової території, за її інфраструктурне наповнення, а головне – за її обслуговування.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Експертка зазначила, що у такому разі мешканцям старого житлового фонду потрібно висувати претензії не до нових комплексів, а до міської влади та державно-приватного партнерства в контексті створення нової інфраструктури й зон для відпочинку в межах мікрорайонів.

Тоді не буде виникати жодних додаткових питань та не захочеться дивитися на життя сусідів, адже поруч буде відкрита доступна інфраструктура та інші зони, як за умовним парканом.

Раніше ми розповідали, які знижки на ринку нерухомості пропонують забудовники. Також ми писали, що буде з цінами на квартири в липні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.