Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ви здивуєтесь або впізнаєте себе: про що думають українці дорогою на роботу

Українці, які витрачають на дорогу багато часу, схильні до стресу на роботі та невеликої продуктивності

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Думки людей в Україні, коли вони йдуть на роботу

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Люди третину свого працездатного життя проводять на роботі. А чи задумувались ви, скільки часу витрачаєте на дорогу до своєї роботи? За підрахунками Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України середньостатистичний українець витрачає від 200 до 500 годин на рік, тобто 8-20 днів. І цей час кожен займає по-різному: читає, слухає музику, розмовляє по телефону або ж просто думає.

Сайт Pro Гроші розповідає, які думки з’являються в головах українців, коли вони йдуть на роботу.

Війна змінила щоденну рутину

Люди дістаються до робочого місця по-різному, і від цього залежить, як вони витрачають вільний у дорозі час: якщо їдуть громадським транспортом, то можуть в навушниках слухати музику, аудиокниги, дивитися відео чи фільми, читати паперові книги тощо. Власники автомобілів слухають радіо чи говорять з друзями по телефону. Під час пішої прогулянки підходить будь-який зі вказаних варіантів.

Але після початку повномасштабного вторгнення звички українців змінилися. Тепер ми щоранку займаємо час читанням новин, а потім, кожен у власному стилі, обмірковуємо актуальні події. Здається, що потреба у звичних перед роботою думках уже зникла.

Мені складно абстрагуватися від повістки дня. Якщо я вранці не дізнаюся, що сталося за ніч, то не зможу нормально працювати. Ми з колегами часто обговорюємо новини, тож бути в контексті – це важливо. Звісно, прочитавши за сніданком про вибухи у Києві чи Дніпрі, дорогою я не можу більше ні про що думати, – розповіла Марина, перекладачка англійської мови у Чернівцях.

Українці менше хвилюються, як пройде їхній день, менше займають голову неважливими питаннями, а більше міркують про глобальне: як сьогодні допомогти ЗСУ, які провокації можуть готувати окупанти, що відбувається на полі бою та ін.

Ігнорувати війну не виходить. Втім це не означає, що зникло приватне життя. І воно дедалі більше проявляється у дрібницях, таких як думки перед роботою про майбутнє побачення, вечерю для сім’ї, покупки після закінчення трудового дня, ремонт у вітальні, поїздку до батьків…

Я людина сімейна, мене хвилюють питання, чи поснідав мій чоловік перед роботою, чи вистачить продуктів на вечерю. Голова зазвичай забита побутовими проблемами. Про саму роботу думаю рідко, бо що я там не знаю? Вона перетворилася на рутину, тому не хвилює мене в інший час, окрім робочого, – поділилася Анастасія, продавчиння в супермаркеті.

Про роботу українці думають мало

Що цікаво, думки про роботу мало займають голови наших громадян, коли вони добираються в офіс. Хіба що це перший день в новому колективі, коли позбутися нав’язливого страху та хвилювання перед невідомим дуже важко. Ми опитали близько сорока людей, які працюють в різних непов’язаних сферах, та на основі відповідей сформували список тем (від найчастіших до найменш популярних):

  • новини минулої ночі та взагалі все, що пов’язане з війною;
  • лайливі думки про росіян (особливо якщо ніч виявилася невдалою через повітряну тривогу);
  • їжа у всіх її виявах – що поїсти на обідній перерві, купити дорогою додому, приготувати на вечерю, дати дітям у школу/садочок;
  • мобілізація – більш притаманно чоловікам, які міркують, як би не потрапити на очі представникам ТЦК і не отримати повістку;
  • початок робочого дня – що найпершим треба зробити, який план на сьогодні;
  • сім’я та побутові питання;
  • події "сивої давнини" – хтось розважається дорогою на роботу, згадуючи випадки з минулого, уявляючи, як би поводився і шо говорив з теперішнім досвідом;
  • мішанина різних тем, не пов'язаних між собою – від навколишнього світу до переглянутого нещодавно фільму;
  • нічого – в цій категорії люди, які не звикли дорогою думати, а займають час музикою, книгою, відео, розмовами тощо.

Виявилося, що найчастіше думки залежать від новинної повістки, тобто подій, які відбулися за ніч. Наша реальність така, що вночі може статися чимало поганого або хорошого, тож дізнавшись новини вранці, дорогою українці обмірковують та аналізують їх.

Ще одна досить популярна тема – їжа. Так, робочий день ще не почався, а люди вже вигадують, чим обідатимуть і що готуватимуть на вечерю. Не найгірший спосіб провести час у дорозі, бо стимулювання апетиту підвищує настрій та заряджає на активність.

Звісно, вистачає тих, хто подумки складає план на день, згадує, що робитиме впродовж робочої зміни, формулює відповіді чи питання, якщо заздалегідь знає про появу такої потреби.

А про що зазвичай думаєте ви, йдучи на роботу? Розкажіть нам у коментарях!

Раніше сайт Pro Гроші писав, що нова робота не повинна лякати, та розповідав про 6 способів, як позбутися цього страху. Також ми повідомляли, як штучний інтелект вже змінює ринок праці і що буде далі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.