Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки коштує весілля в Україні – як заощадити та не брати кредит

Існує думка, що для того, аби одружитися, потрібно витратити чималу суму грошей. Спробуємо спростувати це твердження і розповідаємо, як зекономити на святкуванні

Колаж: Pro Гроші

Для того, щоб весілля та святкова вечірка запам'яталася гостям та молодятам, зовсім не обов'язково витрачати усі заощадження

Колаж: Pro Гроші

До кожного свята потрібно ретельно готуватися, а до весілля й поготів. Напевно, найважливіша деталь, яка може зіпсувати усі плани молодят – бюджет вечірки.

Сайт Pro Гроші розповість, як українці можуть зекономити на весіллі, але при цьому не розчарувати ані себе, ані гостей.

Чи реально зекономити на весіллі та як це зробити

Отже, зекономити на весіллі цілком реально, якщо підійти до усього з розумом. У цьому переконана організаторка весільних церемоній з Києва Ольга.

Якщо перед весіллям наречені сядуть і обговорять детально усі покупи і все розпланують – зекономити точно вдасться. Наприклад, наречена може відмовитися від весільної сукні. Вони, як правило, дорогі. А вдягнуть сукню лише раз, після чого про неї усі забудуть. Перепродати якщо й вдасться, то за значну від початкової вартості суму, – каже дівчина.

Ольга займається організаціями весіль вже понад 2 роки. Вона каже, що заощадити бюджет можна, якщо відмовитися від ведучого, не замовляти весільний кортеж. Також, якщо дуже кортить зекономити, можна підібрати більш дешевий зал – без дорогого дизайну.

На чому не варто економити – це на меню. Гості повинні бути задоволеними після весілля – це факт. Підшуковувати ресторан ліпше за рік до весілля. І одружуватись не обов’язково влітку – це, як правило пора, коли одружитись хочуть усі, бо тепла погода, на вулиці гарно-зелено. Але ресторани знають про це, тому ціни зависокі. Хоча мало хто про це задумується, тому вже у травні важко знайти вільні місця у ресторанах для свого свята, – розповідає Ольга.

Організаторка зазначає, що зараз практично усі пари відмовилися від масштабного святкування. Тобто, запрошують мінімальну кількість гостей: найближчих друзів, родичів.

Всі ж розуміють, що у весілля спочатку потрібно вкласти свої гроші. Щоб відбити потім суму, то потрібно запрошувати багатих родичів. Бо більшість подарує по 500 гривень та й все. І виходить, що вигідніше робити вечірку, на яку прийдуть 20-30 людей. Можна й ресторан дешевший замовити, але з хорошим кухарем, який приготує смачну їжу. Алкоголь можна принести з собою, ресторани тоді знижують ціни на меню, бо викреслюють звідти свої дорогі напої, – каже організаторка.

Вона також радить нареченим хоча б трішки, але економити на весільних аксесуарах.

Купити прикраси, які можна носити й після весілля. Від дорогого, брендового взуття теж ліпше відмовитись і зекономити. Весільні туфлі ви навряд чи вдягнете ще на якесь весілля і 5 чи 8 тисяч гривень будуть спокійненько лежати у вашій шафі, – додає Ольга.

Ще одна традиція, яка вже не дуже популярна серед молодят – голуби, які молоді люди відпускають у небо після церемонії у РАГСі.

Це коштує десь 200-400 грн, а триває усе дійство секунд 20. І не завжди фотограф встигає зняти цей романтичний момент. Ліпше забути про це, але купити гарні обручки, домовитися про якісне меню, наприклад, – пояснює вона.

Скільки коштує організація весілля та що входить у цей пакет послуг?

Загалом вартість таких послуг визначається в залежності від кількості гостей. Наприклад, топовий організатор весіль з досить великим кейсом та досвідом роботи у Києві коштує від 1 000 доларів і цей прайс може зростати від кількості запрошених осіб на ваше свято, але не від бюджету весілля.

В послуги організатора входить весь процес весілля, наприклад, молодята звертаються до професіонала з певним закладеним бюджетом й він своєю чергою під цю суму організовує їм весілля, шукає підрядників, надає варіанти вибору ведучого, музичного супроводу тощо. Для молодят це зручно, адже вони не витрачають час на зустрічі та повністю перекладають цю відповідальність на організатора весіль. Єдине, що потрібно буде зробити самостійно, це обрати образи нареченої та нареченого та розселення гостей.

Важливо розуміти, що є організація весіль, а є координація, це абсолютно різні послуги. Якщо організація може коштувати 1 000 доларів, то послуга координаторів на весіллі коштуватиме значно дешевше – в середньому приблизно 10 000 – 15 000 гривень в залежності від кількості гостей. Координатори – це люди, які приходять на весілля та допомагають молодятам саме в цей день вкластися в певний час.

Наприклад, молодятам потрібно зранку виділити час на збори, потім відправитися на фотосесію, після цього поїхати до РАГСу, тобто, координатор слідкує, аби все відбувалося чітко по зазначеному часу. Також вони слідкують за всіма діями офіціантів та кухарів в ресторані та координують персонал закладу.

Скільки коштує розписатися в РАГСі та на виїзній церемонії?

У 2023 році за реєстрацію шлюбу у державних РАГСах потрібно сплатити державне мито у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а саме 0,85 грн. Також окремо оплачуються послуги РАГСу, щодо їх вартості, то все залежить від регіону, тож краще зателефонувати до відділення та проконсультуватися з фахівцем.

Наприклад, в деяких державних установах потрібно заплатити:

  • за оформлення заяви – близько 30-40 грн;
  • за проведення церемонії, якщо це стандартна реєстрація шлюбу, вона може коштувати 150-160 грн, якщо урочиста – від 300 грн.

Проте не всі молодята мають бажання одружуватися у державних установах та звертаються до приватних РАГСів, де також вартість коливається залежно від міста, де проходитиме весілля. Наприклад, у Києві можна знайти приватний РАГС та провести церемонію за 5 000 грн, а можна натрапити на установу, де реєстрація шлюбу коштуватиме 30 000 грн. Тобто, все дуже індивідуально, тому молодятам краще заздалегідь обрати кілька варіантів та дізнатися вартість церемонії.

Щодо виїзної церемонії, знову ж таки, сама реєстрація шлюбу зазвичай відбувається в державному РАГСі, а урочиста церемонія з гостями та ведучим проходить у якомусь заміському комплексі. Вартість такої церемонії також залежить від місця її проведення, облаштування урочистої зони, весільної арки та інших дрібниць. Тобто у такому випадку вартість повністю залежить від вподобань та мрій молодят, але точно потрібно бути готовими витратити на таку церемонію понад 10 000 – 20 000 гривень.

Скільки коштує фотограф на весілля?

Ми поспілкувалися з кількома фотографами з Дніпра та дізналися скільки коштує весільна фотосесія. Один з фотографів зазначив, що за його послуги молодятам доведеться заплатити мінімум 1 000 доларів.

"Так, я розумію, що не всі люди готові платити такі гроші за фотографа, але я розумію, що молодята отримають крутий сервіс протягом всього дня, якісні фото, до того ж їм не потрібно буде чекати кілька місяців, а фото вони отримають одразу після весілля", – каже Дмитро.

Безумовно, є фотографи, які встановлюють суттєво нижчі ціни, наприклад, Андрію за 8 годин роботи на весіллі можна заплатити 9 000 гривень, але доведеться чекати готові фото приблизно місяць. Насправді таких фотографів дуже багато, але треба набратися терпіння та шукати ідеальний варіант, якщо хочеться зекономити й водночас залишити фото на згадку про чудовий день.

До слова, сайт Pro Гроші розповідав, чи змінила війна принципи роботи сексшопів та що сталося з уподобаннями українців. Також ми писали, як змінилася робота секс-шопів під час війни та уподобання українців. Ще ми писали, про незвичні поїздки українців в таксі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.