Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнт (не)завжди правий: чи змінює бізнес підхід до навіжених відвідувачів

Важливо розуміти, що ми не знаємо, хто перед нами стоїть і якого розголосу може потім набути та чи інша ситуація, говорить експертка

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

До вас можуть потрапити різні клієнти

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Існує вислів про те, що "клієнт завжди правий". Та час іде і все змінюється. Це можна говорити навіть про ставлення бізнесу до клієнтів. Тож як сьогодні варто себе поводити з хамовитими людьми та їхніми "нетиповими забаганками"?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла фінансова коучка, засновниця консалтинг агенції Brain&Money Agency Юлія Левін.

Якщо це приватна особа, яка надає якісь послуги, то вона завжди має поважати себе й знати, хто її клієнт, а хто ні. Якщо ви бачите, що клієнт себе веде занадто пихато чи щось в цьому дусі, й не реагує на повагу, то скажіть: "Я не можу вам нічим допомогти. До побачення", – говорить експертка.

Завжди важливо дотримуватися партнерських відношень. Ми не знаємо, хто перед нами стоїть і якого розголосу може потім набути та чи інша ситуація.

Загалом відповіді для таких клієнтів залежать від рівня закладу та від того, що це за клієнт взагалі.

Якщо він прийшов уперше і зробив уже досить велике замовлення (вище за середній чек даного ресторану) і хоче якусь страву, якої немає в меню, наприклад, то чому б ні. Зробіть її. Але це не повинно порушувати правила закладу, а також треба враховувати навантаженість кухні та наявність продуктів, – додає Юлія Левін.

Виходить, що після такого вашого вчинку людина розкаже про цей заклад лише позитивні речі, якщо у вас буде можливість піти на поступки.

Сьогодні взагалі досить цінно мати своїх постійних клієнтів. Завжди знаєш, який чек він принесе, що він замовить тощо. От для таких клієнтів треба знаходити можливість організувати маленькі забаганки, – каже експертка.

Якщо говорити про якісь нетипові та абсурдні забаганки клієнта, то в таких ситуаціях треба розробити систему правил, як треба себе поводити з людиною. Однак навіть у таких випадках треба залишатися людяними, наголошує Юлія Левін.

Бізнес-план для підприємства: що там має бути

Етапи його складання включають:

  1. Виконання досліджень ринку. Визначте цільову аудиторію, аналізуйте конкуренцію, виявляйте можливості та загрози на ринку.

  2. Сформулювання стратегії. Визначте мету бізнесу, установіть стратегічні цілі та способи досягнення успіху.

  3. Розробка продукту або послуги. Опишіть деталі продукту або послуги, визначте його конкурентні переваги та особливості.

  4. Розробка маркетингового плану. Визначте свою цільову аудиторію, стратегії просування, канали розповсюдження, планування цін та рекламних заходів.

  5. Організаційна структура та управління. Визначте організаційну структуру компанії, включаючи керівний персонал та відповідальності, опишіть потреби в ресурсах та плани залучення персоналу.

  6. Фінансовий аналіз. Розробіть прогноз доходів та витрат, визначте потреби в інвестиціях, рентабельність проєкту та потенційні ризики.

  7. Висновки. Підсумуйте основні пункти бізнес-плану та надайте рекомендації для успішної реалізації проєкту.

Раніше ми розповідали, що треба знати про інвестування початківцям. Також дізнавайтеся про найпопулярніші способи отримання пасивного доходу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.