Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Місія бренду: як молоді підприємці можуть допомогти Україні під час війни

Бізнес у сучасних умовах не може залишатися осторонь тренду допомоги, бо це вплине на репутацію та відштовхне клієнтів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Допомога бізнесу та підприємців під час війни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

З початком повномасштабної війни сектор бізнесу кардинально змінив підхід до діяльності та представлення бренду в медіа. Якщо раніше споживачів приваблювали стиль, статус, ставлення до клієнтів, то зараз важливою є так звана корпоративна соціальна відповідальність, тобто бажання бізнесу допомагати країні та реалізація ініціатив. Іншими словами, репутація бренду сильно постраждає, якщо його громадянська позиція не відповідатиме вимогам часу.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася зі співзасновником і керуючим партнером діджитал-агенції Netpeak та соціальної платформи "Моє Місто" Андрієм Чумаченком, дізнавшись, як бізнесу потрібно організовувати роботу в умовах війни та чим молоді підприємці можуть допомагати Україні.

Зміст
1.Адаптації до важких умов уже недостатньо
2.Навіщо бізнесу корпоративна соціальна відповідальність
3.Як бізнесу зберегти бажання до соціальних ініціатив
4.Бізнес як платформа для допомоги
5.Чим молоді підприємці можуть допомогти країні

Адаптації до важких умов уже недостатньо

Після початку війни пріоритетним завданням для бізнесу було просто вижити та зберегти робочі місця. Але минуло майже півтора року, і цього стало недостатньо. Компаніям недостатньо лише функціонувати, як і українцям – мало ходити на роботу, щоб підтримувати економіку.

Відсутність зростання будь-якого бізнесу – по суті, стагнація. Це стосується більшості ринків, але в першу чергу — онлайн-бізнесів. Я до таких відношу всі компанії, які мають більше ніж 80% продажів через сайт. Ринок глобальний, і поки ти стоїш – всі інші йдуть. Коротко кажучи, українським бізнесам уже треба було адаптуватися та розвиватися далі.
Андрій Чумаченко

Андрій Чумаченко

Співзасновник і керуючий партнер діджитал-агенції Netpeak

Зрозуміло, що війна стала дуже серйозним ударом для багатьох брендів, поставивши під загрозу саме існування компаній. А пізніше, коли втихомирилися панічні настрої й постало питання про відновлення роботи, ніхто не думав про інвестиції в рекламу та маркетинг, коли над головою летять ракети.

Але надворі 2023-й, і відповіддю на запитання про те, що ви робите для суспільства і держави, не може бути звичайне: "забезпечуємо робочі місця та економічний розвиток". Швидше за все, вас подумки засміють, а на ділі — розвернуться, підуть і забудуть про існування бренду.

Навіщо бізнесу корпоративна соціальна відповідальність

Сьогодні новим аргументом для українців у виборі бренду, наприклад, кав’ярні для купівлі пончика вранці дорогою на роботу, є характеристика того, кому та наскільки він допомагає. Це один з найважливіших маркерів адекватності компанії, а значить – підстава для довіри.

Раніше насамперед дивилися на наявність печива в офісі, коли приходили влаштовуватися на роботу. Чи на стильний дизайн кабінету, моделі ноутбуків тощо. З таким маркером статусу українці майже попрощалися.

Я так впевнено це заявляю, тому що брав участь у розвитку напрямку корпоративної соціальної відповідальності в своїй агенції. На багатьох співбесідах з молодими хлопцями чув, що активності компанії у соціальному житті країни (а також у допомозі безпритульним тваринам) були визначальним фактором подання заявки на працевлаштування, – констатував фахівець.

Так було ще до повномасштабного вторгнення, а тепер важливість корпоративної соціальної відповідальності зросла в десятки разів. З одного боку, цим можуть спекулювати, зокрема — для покращення репутації. З іншого – яка різниця, чому підприємець зібрав гроші на FPV-дрони для військовослужбовців, якщо вони дозволяють пришвидшити нашу перемогу.

Як бізнесу зберегти бажання до соціальних ініціатив

Вже зрозуміло, що без активної соціальної позиції новоспеченому бізнесу не вижити, тим паче — в умовах великої конкуренції. Але постає питання, як власникам не втрачати жагу до допомоги й заохочувати до реалізації ініціатив свою команду.

Взагалі у випадках, коли мова йде про волонтерство, важливі кейси та комунікація. Можна донатити місяцями, але без розуміння, яким потребам послугували гроші, з’являється втома. Зовсім інша річ – змога показати колегам і подивитися самому фото, відео від військових, знімки з заводу, де виробляють дрони, світлини нагодованих і щасливих тварин у притулку тощо.

Компаніям варто максимально прозоро та регулярно розповідати про всі активності у соціальному секторі. Це стосується також внутрішніх робочих чатів. Не завадить організовувати онлайн-зустрічі чи події наживо з представниками ЗСУ, яким допомагаєте.

Бізнес як платформа для допомоги

Чи вимагає суспільство від брендів, щоб ті змінювали пріоритети, стаючи платформою для зборів та іншої волонтерської діяльності? Бо виглядає саме так – клієнти радше підуть до крамниці, де відкрито повідомляють про співпрацю з благодійними фондами. Але, на думку Андрія Чумаченка, це зайвий тиск, тенденція, що може завадити бізнесу вільно функціонувати на ринку.

Бізнес має бути бізнесом. Він повинен закривати потреби клієнтів, заробляти гроші, конкурувати всередині та зовні країни з іншими схожими компаніями, платити податки та забезпечувати українців роботою і грошима. Бренди, які не закрилися після початку війни, вже допомагають. Вони платять зарплату людям, які з цих грошей можуть донатити, – констатував експерт.

Він додав, що обговорювана раніше корпоративна соціальна відповідальність як маркер адекватності спроможна скеровувати підприємців до правильних підходів з допомогою: якщо вони хочуть це робити та мають вільні гроші, то будуть – з власних причин чи за потребою здорової конкуренції.

Чим молоді підприємці можуть допомогти країні

Після нашої перемоги важливо, щоб громадяни повернулися з-за кордону та продовжувати працювати тут. Але поки ми продовжуємо виборювати незалежність і свободу, існують конкретні, очевидні проблеми, з якими було б простіше впоратися завдяки підтримці (в першу чергу, фінансовій) бізнеса.

Військовим потрібні дрони, лікарям – пікапи, у лікарнях треба кров, постраждалим від війни –допомога з житлом. Проблем дуже багато, і після закінчення війни їх стане, можливо, навіть більше. Найпростіше і найшвидше допомагати грошима – просто перераховувати % від доходу фонду, якому повністю довіряєте. Так робить більшість – і це дуже дієво, – запевнив Андрій.

Складніше – реалізовувати власним коштом і самотужки цілі проєкти, які безпосередньо допомагають наближати перемогу. Але, маючи бажання та мотивацію, завжди вдасться знайти сили на втілення у життя амбітних ідей.

Раніше сайт Pro Гроші писав про відверту розповідь власниці сексшопу щодо популярності інтимної індустрії під час війни. Також ми повідомляли, що ринок таксі вже не той та розповідали, які зміни внесла війна та чому водії "тікають".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.