Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінять правила сплати ЄСВ: яке нововведення з'явиться незабаром

Влада запланувала переформатувати систему сплати ЄСВ перевівши відповідні рахунки на іншу держструктуру

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть посилити контроль контроль за використанням коштів соцстрахування

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні функції адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) може отримати Пенсійний фонд. Відповідні зміни підтримав комітет соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Як повідомляє пресслужба Верховної Ради, мова йде про законопроєкти № 9569, 9570, 9571.

Так, з пояснювальної записки до законопроєкту №9569 відомо, що ЄСВ – основне фінансове джерело системи. Але зараз адміністрування є таким, що не відповідає середньоєвропейським нормам на фоні складних соціально-економічних умов, які склалися в Україні.

При цьому саме від якості адміністрування ЄСВ залежить здатність системи соціального страхування профінансувати відновлення і збереження працездатності робітників та гарантії матеріального забезпечення громадян, що втратили працездатність.

Відповідно, з 1 січня 2024 року усі адміністративні структури та адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування має виконувати Пенсійний фонд України. Тобто, ПФУ займатиметься:

  • взяттям на облік страхувальників,
  • забезпеченням збору та обліку страхових коштів,
  • контролем за повнотою та своєчасністю їх сплати,
  • веденням Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

Оплачуватиметься єдиний внесок на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду через вебпортал електронних послуг ПФУ.

На думку творців законопроєкту, Пенсійному фонду вдасться посилити державний контроль за використанням коштів соціального страхування. Також передбачається, що після того, як ПФУ отримає функції адміністрування внеску, в країні масово створюватимуть облаштовані робочі місця для осіб з інвалідністю, кількість яких через війну зростає.

Що таке ЄСВ і хто його платить

З доходів людей, які офіційно працевлаштовані, ЄСВ зобов'язані нараховувати та сплачувати роботодавці. Не важливо, працює особа на ФОП, ТОВ чи будь-яку іншу юридичну особу. Ставка ЄСВ становить 22%, і, як правило, обраховується від розміру мінімальної зарплати на відповідний період.

Перевірити суму заробітку для нарахування пенсії, страхового стажу, сплати ЄСВ тощо можна декількома способами у режимі онлайн, якщо:

  • замовити в електронному вигляді довідки за формами ОК-5 та ОК-7, які доступні в "Дії" в застосунку та на порталі;
  • на порталі Електронних послуг ПФУ.

Кому дозволили не сплачувати ЄСВ під час війни

За інформацією Державної податкової, під час воєнного стану, а також впродовж року після його скасування, не сплачувати єдиний внесок за себе можуть:

  • фізичні особи – підприємці;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • члени фермерського господарства.

Раніше ми писали, що в Україні запрацювала оновлена процедура банкрутства під час війни. Також ми розповідали, як українцям відкладати гроші, а не витрачати їх.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.