Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чоловіки залишаться без роботи? Кого не візьмуть на нове місце під час мобілізації

В Україні вже більше ніж рік триває воєнний стан, який продовжили до листопада 2023-го року

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки мають стояти на обліку у військкоматі

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану діє і норма працевлаштування для чоловіків. Адже деяких військовозобовʼязаних можуть не взяти на роботу.

Про це розповіли у Чернівецькому обласному ТЦК СП.

Як влаштуватися на роботу під час війни

Сьогодні роботодавець має право приймати на роботу призовників, військовозобов'язаних і резервістів лише у тому випадку, якщо вони перебувають на військовому облік у районних чи міських територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Саме тому під час співбесіди роботодавець повинен перевірити наявність у чоловіків від 18 до 60 років військово-облікових документів:

  • у військовозобов'язаних – військовий квиток чи тимчасове посвідчення;

  • у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць.

Тобто, якщо чоловік не стоїть на обліку у військкоматі, то його можуть не прийняти на роботу.

Також варто памʼятати, що керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, підприємств, закладів освіти незалежно від форм власності повинні дотримуватись законодавчих норм щодо ведення військового обліку.

Якщо в них знайдуть порушення, то вони понесуть відповідальність згідно із законом.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Більше інформації про відповідальність для військовозобовʼязаних під час воєнного стану читайте в нашому матеріалі.

Кого з чоловіків можуть мобілізувати в Україні

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають одразу кілька категорій українців, а саме:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу; обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.