UA RU

Мають усе компенсувати! Як українцям повернути гроші, якщо на пошті загубилася посилка

Розповідаємо, якого важливого правила мають дотримуватися українці перед відправленням посилки на пошті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, як отримати компенсацію за втрачену посилку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ні для кого не секрет, що на пошті можуть загубити посилку клієнта. Але одна справа, коли загубилася, наприклад, якась листівка за 10-20 гривень, а інша — коли губиться щось цінне та потрібне.

У Національній комісії, яка регулює сфери електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку (НКЕК), розповіли, як клієнту отримати компенсацію за втрачену на пошті посилку.

Як повернути гроші за посилку

Основне правило, про яке мають знати усі українці — перед відправкою обов'язково вказувати оголошену цінність своєї посилки. Тоді 1% від оголошеної цінності відправлення додається до базового тарифу.

Наприклад, якщо ви відправляєте посилку у 250 грамів зі столиці до Львова за тарифом "Укрпошта стандарт", а оголошену цінність встановлюєте на рівні 500 гривень, тоді відправка коштуватиме: 42+5=47 гривень.

"Якщо таку посилку загублять, тоді оператор повинен відшкодувати збитки у розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення, вартості послуги поштового зв’язку та штраф у розмірі 50% вартості послуги", — зазначають у НКЕК.

Тобто, якщо ваша посилка, яку ви оцінили у 500 гривень, не доїхала до Львова, оператор має відшкодувати:

Тобто загалом за втрачену посилку клієнт має отримати компенсацію у розмірі 578,75 гривні.

Регулятор також зазначає, що у тарифах деяких поштових операторів одразу включене страхування. Тому, якщо посилку загублять або пошкодять, клієнту виплатять компенсацію згідно з розміром оголошеної вартості — саме від неї нараховуватиметься вартість страхування та залежатиме кінцева ціна доставки.

Існує також практика, коли оператори вартість страхування посилок вносять у ціну доставки. Застрахувати дорожчі посилки обійдеться ще у 0,5% від оголошеної вартості.

"Важливо чесно вказувати оголошену цінність поштового відправлення. А також уважно обирайте оператора поштового зв’язку та вивчайте його тарифи, враховуйте усі ризики та механізми компенсації", — порадили українцям у НКЕК.

На Укрпошті нові правила відправлення посилок

Зміни стосуються одразу двох послуг національного поштового оператора. Так, відправляти послуги в рамках послуг "Укрпошта Експрес" та "Укрпошта Стандарт" можна, якщо:

Оновлені правила стосуються й послуги "Укрпошта Документи". Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

"Автосписання" на Новій пошті

Мова про те, що поштовий оператор самостійно списуватиме гроші з картки клієнта. Так оплата буде більш безпечною. Щоб скористатися цією послугою, клієнту потрібно:

Після цього вам більше не доведеться розплачуватися за послуги у відділенні, адже гроші автоматично списуватимуться з вашого банківського рахунку.

Раніше ми розповідали, за яких умов клієнт може не отримати компенсацію за пошкоджену на пошті посилку. Також ми писали, що станеться з посилкою, яку не встигнуть забрати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі