UA RU

Знову загроза блекауту? Чому просять економити світло у вечірні години

Енергетики розповіли, як врятувати ситуацію та чому варто вимикати прилади у вечірні години

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через ремонтні роботи варто знову економити світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У енергосистемі нашої країни значно знизився доступний обсяг потужностей та резервів. Причина – зупинені на ремонт енергоблоки електростанції, які зазнавали масованих ракетних ударів ворога впродовж осені-зими.

Про це повідомили в пресслужбі Укренерго.

"Також триває сезонна ремонтна кампанія на атомних електростанціях. Зупинені енергоблоки не виробляють електроенергію, тому енергосистемі потрібно активувати всі доступні резерви для забезпечення споживачів електрикою", — йдеться в повідомленні.

Коли треба зменшити споживання

В компанії закликали допомогти енергосистемі стабільно працювати, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19.00 до 22.00.

"Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх вдень або вночі, ви допомагаєте зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування", — додали в пресслужбі.

Водночас за даними Укренерго, нічна масована ракетна та дронова атаки росіян по Україні не завдали нових пошкоджень енергетичній інфраструктурі.

"Наразі імпорт електроенергії в Україну не відбувається. Експорт триває в Польщу та Молдову лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок потужності", — повідомили в пресслужбі.

Чи відключатимуть світло влітку

За словами керівника НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, українцям варто бути готовими до можливих перебоїв зі світлом влітку.

Він пояснив, що влітку розпочнуться масштабні ремонтні роботи на енергоблоках. Зважаючи на те, що з осені минулого року енергооб'єкти працювали у надскладних умовах через російські обстріли, цьогорічна ремонтна кампанія буде дуже складною.

Втім, нестачу електроенергії спробують компенсувати шляхом нарощення потужностей на теплових електростанціях, а також імпортом току з-за кордону.

До того ж вперше в історії незалежності Україна не зможе розраховувати на потужності Запорізької АЕС, яка займає майже 25% у структурі виробництва електроенергії.

Як українцям заробляти на генераторах

На фоні частих відключень електроенергії у зв'язку з російськими обстрілами, багато підприємців у 2022 році придбали генератори. Однак з настанням весни ситуація зі світлом у нашій країні стабілізувалася, тож деякі громадяни цікавляться цілком логічним запитанням: що робити з генераторами.

Раніше ми розповідали, чи спишуть українцям борги за електроенергію, накопичені через війну. Також ми писали, що відбувається на енергетичному фронті під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі