UA RU

Які найкращі сценарії по відключенням світла цієї зими – три варіанти розвитку подій

Розповідаємо, які прогнози існують щодо загрози блекауту та чи вдасться українцям пережити цю зиму без відключень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За деякими прогнозами відключень світла вдасться уникнути

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українців прогнозують ще один складний опалювальний сезон. Однак не всі прогнози невтішні. Адже є ймовірність того, що відключень світла вдасться уникнути.

Ми вирішили розповісти, які найкращі сценарії щодо відключень електроенергії можливі цієї зими.

Короткострокові відключення

За прогнозом міністра енергетики Германа Галущенка, прийдешній опалювальний сезон буде не таким складним як попередній, а "важкої зими" не варто боятися.

Міністр переконаний, що об'єкти критичної інфраструктури ППО зможуть значно краще захистити, ніж минулого року. А якщо "прильоти" і будуть, то відключення будуть короткостроковими.

Водночас Галущенко не зміг спрогнозувати, які регіони найбільше відчують наслідки нових обстрілів.

"Ми готуємося до сценаріїв, коли внаслідок обстрілів буде відбуватися відключення світла, як максимально швидко його відновити, як максимально швидко відновити роботу як генерації, якщо це буде влучання в генерацію, або роботу відповідних магістральних підстанцій, якщо вони будуть об’єктом удару", – пояснив міністр.

Він додав, що у разі відсутності обстрілів всі споживачі будуть забезпечені світлом протягом всього опалювального сезону.

Аварійна допомога

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький вважає, якщо нових атак Росії на енергосистему не буде, то масштабних відключень світла вдасться уникнути.

"Якщо обстрілів не буде, то можемо говорити, що майже у всіх випадках можна буде покрити споживання та уникнути масштабних відключень", – переконаний Кудрицький.

При цьому голова Укренерго вважає, що ризики мінімізуються залежно від можливості імпорту електроенергії. Але якщо дефіцит буде невеликим, можна буде обійтися і аварійною допомогою.

Відсутність графіків

Попри те, що у деякі області вже відзвітували про складання графіків відключення світла, голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко пояснив, вже зараз для відновлення енергосистеми зроблено багато.

Він вважає, що під час опалювального сезону дефіциту в енергосистемі реально уникнути, якщо ремонтні роботи вчасно завершаться.

"Але буде залежати також і від суворості зими, щоб не виникало додаткового навантаження на енергосистему через низькі температури. Якщо зима буде помірна, то у нас не повинно виникати аварійних режимів роботи та графіків постачань електроенергії", – вважає експерт.

Водночас у Міненерго заявили, що жодних графіків відключень електроенергії з 1 жовтня поки запроваджувати не планують. Вони можливі лише в тому випадку, якщо будуть удари по об'єктам енергетичної інфраструктури.

Раніше ми писали про те, чи готова українська ППО до відбиття зимових атак. Також ми розповідали, скільки днів може тривати блекаут в Україні цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі