Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит та підвищення цін? Яка ситуація буде на ринку пального й що на це вплине

Українцям вже варто готуватися до підвищення цін, якщо виникне дефіцит на вільному ринку в Європі

Колаж: Pro Гроші

Кілька критеріїв впливають на ринок пального в Україні

Колаж: Pro Гроші

Через впровадження нафтового ембарго проти Росії з 5 грудня на європейському ринку буде зменшення пального. Такого дефіциту варто очікувати й в Україні та, як наслідок, збільшення його вартості.

Про це розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, пише УНН.

"Якби в українських трейдерів були контракти безпосередньо з виробниками нафтопродуктів, то тоді ніяких проблем не виникло б. Усі виробники за будь-яких обставин забезпечують паливом саме контракти й виконують їх в 99% випадків. А от чи буде надлишок у виробників нафтопродуктів після виконання всіх контрактів, який наші й купували на електронних торгах – це питання", – зазначив Рябцев.

Зараз споживання компенсується зменшенням попиту з боку аграріїв, які вже закінчили польові роботи. Якщо блекаут і впливає на ринок пального в Україні, то у зв’язку з обмеженою пропускною здатністю західного кордону.

"Пункти пропуску на західному кордоні зараз можуть опинитися в скрутному становищі, тому не всі обладнані генераторами й не всі мають безперебійний доступ до митної системи. Зараз ширяться повідомлення, що в низці пунктів пропуску через відсутність електрики утворюються черги на в’їзд і виїзд. Проте, якщо цю проблему буде вирішено, то я не думаю, що виникне додаткова проблема з логістикою", – розповів Рябцев.

Українцям вже варто готуватися до підвищення цін на пальне. Якщо виникне його дефіцит на вільному ринку в Європі, а обсяги, необхідні українським операторам, не будуть перекриватися, то підніметься вартість.

Що буде з цінами на пальне в грудні

Як пояснив раніше сайту Pro Гроші редактор і аналітик "НафтоРинку" Олександр Сіренко, у грудні вдасться зберегти поточні ціни. Основна причина в тому, що зовнішній ринок падає, і це мають відчувати й українські споживачі.

Нафта останні два тижні коштує нижче 100 доларів за барель. А в останній тиждень – ще й нижче 90 доларів. Відповідно, якщо на початку листопада в Європі дизель коштував 1 150 доларів за тонну, то ось зараз він коштує 850-900 доларів за тонну. Це суттєве зниження котирувань, і відповідно, має бути зниження цін, – пояснив аналітик.

Але не варто відкидати фактор блекауту. Власне Сіренко зауважив, що навіть коли всі увімкнуть у грудні генератори, то це відобразиться на цінах, але лише на гуртовому ринку. На ціни на АЗС це не має вплинути. Водночас Сіренко прогнозує підвищений попит на пальне у грудні.

Загалом експерти вже давно пояснюють, що дефіцит пального Україні зараз не загрожує, як це було восени. Бо продукцію не зберігають масово в одному місці, а вона меншими партіями постійно привозиться з Європи. Тому усіх постачальників, які у постійному русі імпортують пальне, росіяни зупинити не зможуть, і бензинова криза у тому ж вигляді навряд повториться.

Раніше ми писали про те, як АЗС підвищили ціни на бензин після ракетного обстрілу. Також ми пояснювали, який бензин краще використовувати взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.