UA RU

Як змусити банки платити більше власниками депозитів – поради експерта

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій розповідає, якими мають бути умови для збільшення виплат власникам депозитів

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як змусити банки платити більше власникам депозитів

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк прагне зберегти рівень облікової ставки, а також стимулювати банки купувати облігації замість депозитних сертифікатів. Також регулятор хоче створити умови, за яких вкладники частіше б розміщували гроші на депозитах.

Про те, як досягти поставлених умов та чи є це реальним у нинішній ситуації розповів керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій у колонці для видання Liga.

Якими є чинні умови Нацбанку

Що треба робити регулятору та банкам

Очевидним є те, що без зменшення ставки за депозитними сертифікатами, або ж без зменшення очікуваної ставки ситуація не зміниться. Але ж ставка за депозитними сертифікатами прив’язана до ключової ставки, яку НБУ не хоче знижувати.

Які плани Нацбанку на 2023 рік

Однак, на думку експерта, за нинішнім умов НБУ навряд чи зможе виконати поставленні завдання.

Що буде з доходами українців у 2023 році

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що українцям не варто очікувати на повернення довоєнних доходів. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не буде знижуватися, то і зростати він теж не буде. За її словами, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік ідеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. грн. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Раніше ми писали про те, що з грудня 2022 року депозитні вклади в ПриватБанку стали більш вигідними та дохідними. Також повідомляли про те, що відбувається з депозитами клієнтів Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі