UA RU

В Україні запровадять акцизні марки нового зразка — про що треба знати

Розбиралися, коли припинять продаж старих акцизних марок та до якого часу вони мають бути знищені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 липня зміниться акцизне маркування тютюну та алкоголю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів змінить акцизне маркування тютюну та алкоголю. Також змін зазнають акцизи цигарок та рідин, які використовуються в електронних сигаретах.

Відповідну постанову Кабінету міністрів № 618 було ухвалено 19 червня.

Про ще йдеться в документі

Законопроєкт затверджує нові зразки марок акцизного податку для:

Забезпечити виготовлення та продаж із 25 серпня акцизних марок нового зразка для зазначеної продукції Кабмін доручив Державній податковій службі.

Коли знищать старі акцизні марки

Продаж акцизних марок старого зразка припиняється з 1 вересня, а до 31 січня 2024 року вони мають бути знищені.

Державному підприємству "Поліграфічний комбінат України з виготовлення цінних паперів" доручено забезпечити до 31 січня 2024 року виготовлення, безоплатний обмін і доставку продавцю марок акцизного податку нового зразка. Підприємство також зобов’язали до 31 січня знищити повернуті марки акцизного податку попереднього зразка.

Кабмін також зобов’язав Поліграфкомбінат Україна передбачити в бюджеті на 2024 рік видатки, пов’язані зі знищенням марок акцизного податку старих зразків і виготовленням, безоплатним обміном і доставкою продавцю марок акцизного податку нового зразка.

Постанова Кабміну набуде чинності 1 липня 2023 року.

Акциз на солодкі газовані води

Як раніше зазначав сайт Pro Гроші, в Україні планують встановити акцизний податок на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та ароматизаторів. Стало відомо, скільки доведеться платити у разі прийняття законопроєктів.

Зміни до Податкового кодексу та спрямованість виручених коштів регламентують проєкти закону № 9032-1 й № 9033-1. Передбачається, що з 1 літра напою вираховуватимуть акцизний збір у розмірі 0,1 євро (4 грн). Це мінімальна сума, враховуючи ціну на мінеральні та газовані води. Зокрема, порівнюючи податкові ставки з країнами Європи, то в Польщі збір становить 0,19 євро, у Бельгії – 0,53 євро.

Як уточнив голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, виручені кошти матимуть практичну реалізацію. Половину спрямовуватимуть на підтримку програм профілактики та лікування захворювань, що виникають внаслідок надмірного споживання напоїв. Інші 50% підуть на програму, ініційовану першою леді Оленою Зеленською, щодо модернізації дитячого харчування в закладах освіти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні оновлять маркування упаковок сигарет і розповідав, як вони виглядатимуть. Також ми повідомляли, що автоматичний податковий обмін може залишити деяких українців без виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі