UA RU

Raiffeisen відокремиться від російського бізнесу? Чого чекати найближчим часом

Раніше санкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його роботи в Росії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Raiffeisen внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банківська група Raiffeisen Bank International збирається продати чи відокремитися від свого російського бізнесу. Все після тиску австрійських інвесторів і Європейського центробанку.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднила група.

"Група RBI продовжить просувати потенційні угоди, які могли б призвести до продажу або відокремлення російського Райффайзенбанку і деконсолідації російського Райффайзенбанку з групи RBI у повній відповідності з місцевими та міжнародними законами та нормами", – йдеться у повідомленні.

Група додала, що планує й надалі зменшувати свою бізнес-активність у Росії.

"Райффайзенбанк продовжить деякі банківські операції в Росії згідно з умовами своєї банківської ліцензії, а також буде підтримувати клієнтів, включаючи тих, на яких вплинуло зменшення бізнес-активності в Росії", – додали у заяві.

Деталі ситуації

23 березня НАЗК внесло банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

А раніше санкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його роботи в Росії й на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Виходить, що установа планувала обміняти свої активи у РФ на австрійські активи Сбербанку Росії.

Також відомо, що російські суб'єкти у цьому банку здійснюють операції в доларах та євро, чим приносять фінустанові величезні прибутки. А банк безпосередньо фінансує бюджет РФ сплаченими податками з цих прибутків.

"Також Raiffeisen надає вигідні умови кредитування російським військовим (кредитні канікули та пільгові кредити) та підтримує російську пропаганду, називаючи війну в Україні "спеціальною військовою операцією". Таким чином ми бачимо, що всі дії банківської групи спрямовані на спонсорування тероризму", – кажуть в НАЗК.

Після цього Європейський центральний банк попросив фінустанову залишити ринок Росії. Він не вимагав негайного виходу, а лише наполягав на формуванні плану дій зі згортання діяльності банку у РФ. Це може включати продаж чи закриття російського підрозділу.

На той час Raiffeisen Bank не мав наміру надавати такий план, а деякі співрозмовники серед австрійських чиновників визнали дії ЄЦБ необґрунтованим втручанням.

Сам банк запевняє, що скоротив кредитування у РФ, а також прискорює оцінку бізнесу та розглядає "ретельно контрольований вихід".

Що це означатиме для українців

Раніше ми вже пояснювали, що фінансова установа в Україні намагається заспокоїти людей та запевняє, що робота банку продовжиться, як і раніше.

"Це ніяк не стосується українського Райффайзен Банку як окремої юридичної особи й не позначається на його діяльності", — говорять представники.

Також ще раніше фінустанова в Україні запевнила, що у них немає нічого спільного з ворогом. Більше інформації ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як захистити свою банківську картку від шахраїв. Також ми писали, на яких умовах банки пропонують позики українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі