UA RU

Коломойському вже не вийти "сухим з води"? Олігарха звинуватили у новій "схемі"

Раніше український бізнесмен вже отримував підозри за іншими справами, пов'язаними з фінансовими махінаціями

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Ігор Коломойський отримав ще одну підозру від СБУ

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Відомий український бізнесмен Ігор Коломойський отримав нову підозру. СБУ спільно з Бюро економічної безпеки та Офісом Генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності бізнесмена.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Яку підозру отримав Коломойський

Зазначається, що у період з 2013 по 2014 роки Ігор Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд гривень. Для отримання цих коштів бізнесмен створив злочинне угруповання, куди входили працівники банку, в якому Коломойський був засновником та акціонером.

Наразі бізнесмену повідомлено про додаткову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

Як бізнесмен незаконно заволодів 5,8 млрд гривень

Протягом 2013–2014 років члени злочинного угруповання дозволили Коломойському робити систематичні фіктивні внески готівки у касу банку, хоча насправді фінустанова нічого не отримувала. Потім ці фейкові внески були зараховані на особистий рахунок Коломойського та перетворилися у реальні безготівкові кошти.

Для того, аби легалізувати отримані на особистий рахунок активи, бізнесмен розраховувався цими коштами у своїй підприємницькій діяльності. Тобто, надавав їх як позики, розраховувався за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку та знімав у відділеннях банку.

Після проведення слідства виявилося, що така "схема" дозволила бізнесмену отримати 5,8 млрд гривень (на той момент сума у валюті становила понад 700 млн доларів).

Як зазначили в СБУ, досудове розслідування досі триває, також проводиться комплекс заходів для встановлення всіх обставин незаконної діяльності, аби усіх винних притягнути до відповідальності.

В чому ще звинувачують олігарха

З січня по березень 2015 року кінцевий бенефіціар банку підготував план, за яким хотів заволодіти коштами ПриватБанку, аби фінансувати підконтрольну офшорну компанію та збільшити власну частку у статутному капіталі банку.

Через це банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд гривень, а все виставили таким чином, ніби-то фінустанова повторно викупила власні облігації за завищеною ціною. Таким чином частину коштів вдалося вивести на особистий рахунок олігарха та легалізувати їх через розрахунки з юридичними особами.

Раніше ми розповідали, що відомо про скандальне життя Коломойського. Також ми писали, яку ще підозру отримав український бізнесмен.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі