UA RU

Війна і повітряні тривоги: як роботодавець може отримати до 8 років тюрми

Розповідаємо, яке покарання та у яких випадках передбачене для керівників компаній

Фото: Кирило Тимошенко, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець несе відповідальність за працівників

Фото: Кирило Тимошенко, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні на роботодавцях лежить відповідальність за життя людей, які знаходяться в офісі, магазині чи коворкінгу та не хочуть спускатися до укриття під час тривоги. У деяких випадках передбачена навіть кримінальна відповідальність та загроза позбавлення волі.

Про це йдеться у матеріалі видання Forbes.

Згідно з українським законодавством, на випадок повітряної тривоги роботодавець повинен захистити працівників. Для цього треба зробити таке:

Яке покарання може бути для керівника

У разі найгіршого сценарію, якщо ворожа ракета влучить по будівлі офісу і постраждає хтось із працівників, почнеться розслідування правоохоронних органів. Вони можуть перевірити, чи була розроблена вищезгадана документація. Тобто, чи знали працівники, що мають робити у випадку повітряної тривоги.

Якщо ці вимоги не виконані, роботодавця можуть притягнути в тому числі до кримінальної відповідальності за однією зі статей:

Водночас з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року жодного подібного кейсу не було.

Однак через війну у Верховну Раду внесли законопроєкт № 7546, який передбачає доповнення Кримінального кодексу ще однією статтею – про порушення законодавства у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану. Якщо законопроєкт підтримають нардепи, роботодавці можуть отримати від 3 до 8 років позбавлення волі за порушення нової статті Кримінального кодексу.

Раніше ми розповідали про новий вид штрафу на роботі. Також ми пояснювали, чи реально українцям поновитися на посаді після звільнення через окупацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі