UA RU

Ринок праці в Україні: кого шукають та яку зарплату пропонують

Знайти роботу в умовах війни значно складніше, ніж у мирний час

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яких фахівців шукають в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці суттєво змінився після початку війни Росії проти України. Кількість українців, які знаходяться в пошуку роботи, збільшилася, а запропонованих вакансій стало менше. Однак є професії, де майже завжди є потреба у фахівцях.

За допомогою кадрового порталу Work.ua розповідаємо, які професії в Україні наразі затребувані та яку зарплату пропонують.

Затребувані професії в Україні

Наразі в пошуках фахівців знаходяться сфери обслуговування та продажів, спеціалістам пропонують середню зарплату від 12 до 20 тисяч гривень. Зокрема шукають фахівців на такі вакансії:

Також помітно активізувалися пошуки охоронців та юристів.

Найменшу зарплату пропонують на таких вакансіях:

Що відбувається на ринку праці

Роботодавцям доводиться урізати тривалість робочого часу, зарплати працівників або, у найгіршому випадку, скорочувати штат. Це пов'язано з дефіцитом електроенергії, тому що електрика потрібна практично кожному підприємству.

Також через проблеми з електропостачанням та перебоями в мережах інтернет-провайдерів скоротилася кількість резюме, які надсилають українці. Загалом кількість запропонованих вакансій в Україні зменшилася від 5 до 23%, порівняно з максимумом, зафіксованим у вересні 2022 року.

Робота та повітряні тривоги

Згідно з українським законодавством, на випадок повітряної тривоги роботодавець повинен захистити працівників, які в цей час знаходяться на підприємстві. Для цього потрібно:

Якщо ці вимоги не виконані, роботодавця можуть притягнути в тому числі до кримінальної відповідальності за однією зі статей:

Раніше ми розповідали, які українські фахівці будуть найбільш затребувані в Польщі у 2023 році. Також ми писали, за що можна отримати покарання на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі