UA RU

Не лише зарплата: які виплати належать працівникам у разі звільнення

Розповідаємо, на яку грошову допомогу може розраховувати колишній працівник, залежно від умов звільнення

Фото: НБУ/Flickr

Виплати при звільненні з роботи

Фото: НБУ/Flickr

Розірвання трудового договору супроводжується фінансовими виплатами. Йдеться про отримання співробітником повної зарплати за місяць і компенсації за невикористані дні щорічної відпустки. Залежно від обставин, у разі звільнення працівнику можуть нарахувати додаткові заохочувальні виплати і вихідну допомогу.

Про це йдеться в Кодексі законів про працю.

Обов’язковий розрахунок


Не дивлячись на підстави розірвання трудового договору, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати колишньому працівнику певні документи. Серед них – письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми. До основних платежів належать:

Розрахунок повинен відбутися у строки, передбачені статтею 116 Кодексу. У випадку несвоєчасності роботодавець зобов’язаний виплатити суму середнього заробітку за весь час затримки.

Вихідна допомога


Також існують певні грошові бонуси, доступні при звільненні. Вихідну допомогу призначають співробітникам, які полишили посаду не з власної ініціативи і потребують матеріального забезпечення в період пошуку нового місця роботи. Ці виплати не належать до компенсаційних, а розмір – не менше одного середньомісячного заробітку – окреслюється такими випадками:

Мінімум дві місячні зарплати повинен отримати співробітник, звільнений через власну мобілізацію або призов на військову службу керівника (окрім випадку збереження за людиною місця роботи, що передбачено законом).

Вихідна допомога у розмірі не менше тримісячного середнього заробітку виплачується працівникам у разі порушення власником законодавства про працю, колективного чи трудового договору. А шестикратна сума місячного доходу належить співробітникам, яких звільнили через припинення повноважень посадових осіб.

Виплати при спрощеному режимі трудових відносин


Такий формат сторони укладають на добровільній основі, якщо компанія є представником малого чи середнього бізнесу з кількістю працівників до 250 осіб. Або у разі середньої зарплати співробітника мінімум 8 розмірів мінімального окладу (64 000 грн). Тоді членам колективу належать компенсаційні виплати з підстав, не передбачених КЗпП України.

Сума залежить від часу роботи на посаді. Не більше 30 днів – половина мінімальної зарплати, понад 30 днів – одна МЗП, більше року – три мінімалки, понад два роки – п’ять мінімальних заробітних плат. Спір щодо фінансового забезпечення можна вирішити в судовому порядку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану. Також ми повідомляли, хто має право не відпрацьовувати два тижні перед звільненням з роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі