UA RU

Чи може роботодавець звільнити працівника під час воєнного стану

Під час воєнного стану в Україні діють дещо інші правила стосовно працівників та роботодавців

Фото: Pexels

Звільнення

Фото: Pexels

Станом на зараз в Україні діє чимало правил стосовно відносин між працівниками та роботодавцями. Зокрема, у деяких випадках керівник не може звільняти підопічного.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи мажуть роботодавці звільняти працівників під час війни.

Чи можуть роботодавці звільняти працівників

Згідно з інформацією з відкритих джерел, роботодавці не мають права звільняти працівників з роботи під час воєнного стану, адже такі дії будуть вважатися порушенням законодавства України.

Крім того, в жодному випадку роботодавець не можна примусово відправляти у відпустку свого працівника за власний рахунок. Це також є порушенням і карається відповідно до чинного законодавства України.

"Звільнення працівників за ініціативою роботодавця з підстав запровадження воєнного стану не допускається і буде кваліфікуватися як грубе порушення законодавства", – перший заступник начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Василь Грицик.

Покарання для осіб, що намагаються звільнити співробітників під час воєнного стану регулюється статтею 172 Кримінального кодексу України.

Якщо ж під час воєнного стану особа потрапляє у скрутну ситуацію та їй загрожує небезпека, тоді роботодавець може змінити режим роботи на дистанційний. Крім того, в таких ситуація може бути оголошений простій.

Якщо ж керівник вчиняє неправомірні дії проти співробітників, тоді обовʼязково варто звертатися до відповідних органів, які допоможуть розібратися у ситуації.

Які види звільнення існують

Станом на зараз в Україні існує три види звільнення, зокрема:

Завжди рекомендується дотримуватися чинного законодавства України.

Нагадаємо, ми писали про штрафи за порушення в УЗ. Також ми повідомляли про штрафи ПДР.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі