UA RU

Україна підсилює енергосистему через ризик нових ракетних обстрілів: які зміни впроваджують

Українська влада розробила план заходів, які мають захистити енергосистему від російських ракет

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Як українську енергосистему захищатимуть від ракетних ударів РФ

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що Росія, схоже, відмовилася на деякий час від масштабних ракетних обстрілів України, влада продовжує працювати над захистом енергоінфраструктури від майбутніх атак ворога.

Про це в етері телемарафону розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

Так, зараз фахівці продовжують відновлювати пошкоджені після обстрілів енергооб'єкти. Ще у планах — створити запас устаткування, щоби швидко усувати пошкодження у майбутньому.

"І безумовно, це цілий план щодо робіт, які треба зробити з точки зору захисту об'єктів критичної інфраструктури", — зазначив міністр.

Також Галущенко додав, що під час підготовки до наступної зими Україна хоче максимально децентралізувати генерацію електроенергії, збільшуючи нарощування маневрових потужностей.

Україна відновлює експорт електроенергії в ЄС: що відомо

Після перемоги над енергетичним тероризмом з боку РФ та стабілізації енергосистеми, Україна вирішила з квітня 2023 року відновити експорт електроенергії в країни Євросоюзу. Так, 10 числа компанія "Укренерго" провела аукціон, на якому відбувся розподіл пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову.

Станом на 12 квітня, за інформацією Міністерства енергетики, українська електроенергія у невеликих об'ємах постачається, крім Молдови, також до Польщі. Крім того, тривають переговори щодо експорту української електроенергії в Словаччину.

Також українська влада розраховує, що країна постачатиме значно більше власної електроенергії за кордон, ніж до війни. Втім, якщо ситуація в енергосистемі зміниться, експорт електроенергії за кордон призупинять.

Чому ситуація в енергосистемі стабільна, хоча війна триває

Один з основних факторів, чому в нашій країні наразі не спостерігаються перебої зі світлом — міжнародна підтримка.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

Раніше ми розповідали, чи спишуть українцям борги за електроенергію, які були накопичені під час війни. Також ми пояснювали, як діяти, якщо отримали платіжку за електроенергію з "космічною" сумою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі