UA RU

У п'яти районах Києва почалися аварійні відключення світла: чи довго вони триватимуть

Розповідаємо, хто з киян залишився без електроенергії, що сталося та як довго у жителів столиці не буде світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

21 червня через аварію в енергосистемі частина киян залишилася без світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частина мешканців столиці вранці у середу, 21 червня, залишилася без світла. Екстрені відключення відбуваються у п'ятьох районах міста.

Про це повідомили у Київській міській військовій адміністрації. За попередніми даними, світло зникло у 100 тисяч споживачів через аварійну ситуацію. Що саме сталося та які терміни відновлення електропостачання, наразі не повідомляється.

Тим часом, за інформацією ДТЕК, екстрені відключення світла за вказівкою НЕК "Укренерго" відбуваються у п'яти районах столиці:

"Відключення застосовуються через системну аварію в енергосистемі. Про час відновлення електропостачання буде повідомлено додатково", — підкреслили у пресслужбі компанії.

Що відбувається з енергосистемою

Наразі в Укренерго кажуть про проблеми на високовольтних мережах центрального регіону. Саме через це електроенергія відсутня у частині Києва.

"Ремонтні бригади вже працюють над відновленням енергоживлення", — зазначається у повідомленні.

Станом на 11:38 в Укренерго повідомили, живлення всіх споживачів Києва та області відновлено.

Коли в Україні з'явиться новітня енергосистема

На думку голови правління Укренерго Володимира Кудрицького, нова якість енергосистеми може з'явитися у нашій країні за наступні кілька років.

"Україна зрештою стане полігоном запровадження нових технологій в електроенергетиці", — вважає він.

Водночас, зазначив Кудрицький, наразі Україна вже здобула енергетичну незалежність. Домогтися цього вдалося завдяки синхронізації її енергосистеми із європейською у 2022 році.

Як оновлюється енергосистема під час війни

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко розповідав, що фахівці продовжують формувати запаси необхідного обладнання для екстрених ремонтних робіт.

Серед найтерміновіших потреб — обладнання, яке допоможе децентралізувати генерацію, зокрема, мобільні газові турбіни та газові поршні.

Чи відключатимуть регулярно світло восени

Російські війська завдали серйозних пошкоджень українській енергосистемі під час ракетних ударів з осені 2022 року. Тому восени та взимку, коли температура повітря знижується, українці різко збільшують споживання за рахунок підключення до мережі додаткових електроприладів для обігріву помешкань. Відповідно, енергосистема отримує значне навантаження, а в умовах війни це може призвести до віялових відключень світла.

Втім, в "Укренерго" зазначають, що роблять усе можливе, аби восени українці на постійній основі користувалися електроенергією.

"Якщо не буде якихось катастрофічних, неочікуваних подій, ми плануємо пройти і літо, і осінь без відключень. Відключення в мережах обленерго, коли якась лінія виходить з ладу через непогоду чи технологічне порушення, ми не рахуємо, тому що вони не пов'язані з балансом і швидко ліквідовуються", – пояснив Володимир Кудрицький.

Раніше ми писали, що в Україні офіційно з'явились перші накопичувачі енергії. Також ми пояснювали, чому українцям поки що не варто відмовлятися від павербанків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі