UA RU

Приховати нічого не вдасться: які секрети Газпрому викрила українська IT-армія

Хакери змогли отримати доступ до 6 тисяч файлів, загальний обсяг яких становить 1,5 Гб

Фото: Укртрансгаз, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хакери заволоділи файлами Газпрому

Фото: Укртрансгаз, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ворогів, які посягнули на українську незалежність, потрібно нейтралізувати не лише на полі бою, але й в інформаційному та кіберпросторі. Вагомий внесок у боротьбу робить так звана "IT-армія", тобто команда IT-професіоналів з усього світу, якій вдалося зламати Газпром.

Деталі повідомила пресслужба спільноти в Telegram.

Раніше IT-армія, яка виникла наприкінці лютого 2022 року, змогла зламати захист мереж центрального банку Російської Федерації та отримати доступ до засекречених файлів. А також неодноразово зламувала федеральні канали в Росії, щоб транслювати українські патріотичні меседжі або викривати брехню їхньої влади. Протягом одного лише листопада хакери "паралізували" понад 900 російських онлайн-ресурсів.

29 січня IT-армія змогла викрасти об’ємний архів файлів стосовно діяльності Газпрому, а саме – випробування та впровадження автоматизованих систем на одному з найбільших газових родовищ РФ. Йдеться про 6 тисяч файлів і 1,5 Гб даних про буріння на Ковиктинській свердловині (Іркутська обл.). Звіти містять інформацію щодо фінансово-господарської діяльності компанії, яка є чи не найбільшим наповнювачем державного бюджету країни-терориста

Зауважимо, що до складу ІТ-армії входять понад 200 тисяч волонтерів, серед яких велика частина іноземних громадян. Вони займаються підмогою в тилу, нейтралізуючи російського ворога в інформаційному середовищі. Як показала практика, медіа має значний вплив на громадян РФ, враховуючи кількість пропагандистів, які працюють на центральних телеканалах.

Газпром знову зменшує обсяги прокачування через Україну

Російський газовий монополіст не планує збільшувати обсяги постачання газу в Євросоюз через Україну, як того вимагають контрактні зобов’язання. Останній зафіксований показник становив 24,4 млн куб. м на добу, тоді як минулого року територією нашої держави постачалося 40-43 млн куб. м. Хоча за домовленостями обсяги не повинні були скорочуватися, навіть враховуючи повномасштабну війну.

Власне, це є частиною шантажу Володимира Путіна, який попереджав країни ЄС щодо можливості залишитися без російського газу взимку. Звісно, план не вдався, бо Європа, розуміючи важливість звільнення від залежності щодо постачання енергоресурсів, змогла забезпечити себе альтернативними шляхами надходжень та заповнила підземні сховища на 90%.

Тому Газпрому нічого не залишилося, як шукати імпортерів на Сході. Відколи зменшується транспортування на Захід, максимально працює прокачування через ГІС Суджа до Китаю. Станом на кінець січня обсяги майже наблизилися до показників постачання українською територією – 24,2 млн куб. м.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром дістав до чергового "дна" та оновив історичний мінімум по транзиту. Також ми повідомляли, що Газпром знову втратив важливих клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі