UA RU

Одеса та частина області залишилися без світла на невизначений час – у чому причина

Знеструмлення відбулося 4 лютого, енергетики вже працюють над усуненням проблеми

Фото: Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

В Одесі та області сталося знеструмлення

Фото: Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Через аварію на підстанції "Укренерго" 4 лютого сталося знеструмлення Одеси та частини Одеського району.

Про це повідомили у Telegram-каналі ДТЕК.

"Сьогодні сталася друга за добу масштабна аварія на підстанції "Укренерго". Через це Одеса та частина Одеського району тимчасово знеструмлені", – зазначили у повідомленні.

Наразі енергетики працюють над заживленням критичної інфраструктури. Електропостачання буде відновлено, коли фахівці Укренерго усунуть аварію. Місцевих жителів просять з розумінням поставитися до ситуації.

В Укренерго уточнили, що в місті та декількох прилеглих до Одеси районах області діють мережеві обмеження, оскільки неможливо доставити споживачам електроенергію в повному обсязі. В Одесі – аварійні відключення. Водночас, в більшості інших районів області не існує перешкод для доставки електроенергії споживачам.

Оскільки масштаб аварії доволі суттєвий, обмеження енергоживлення цього разу будуть більш тривалими.

"Наразі неможливо визначити конкретну годину, коли енергоживлення буде повністю відновлене. Разом з Одеською ОВА та обленерго фахівці Укренерго розробляють резервні схеми заживлення Одеси та прилеглих районів", – додали в Укренерго.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив протягом доби завезти до Одеси всі потужні генератори, які є в наявності у Міністерства енергетики. Він назвав ситуацію складною, а масштаб аварії – суттєвим. Через це не вдається відновити живлення навіть об'єктів критичної інфраструктури.

Як зміняться відключення світла в Одесі

Начальник Одеської ОВА Максим Марченко повідомив, що в Одеській області розглядають питання відключення світла в будинках, які розташовані на одній лінії з об'єктами критичної інфраструктури. Робити це будуть у ручному режимі.

За його словами, обласна військово-цивільна адміністрація отримала відповідну рекомендацію від ДТЕК. Це може призвести до того, що світло почнуть вимикати у будинках, в яких до цього взагалі не було відключень.

Марченко пояснив, що такі дії дозволять дати трохи більше потужності на систему. А також закриють запитання: "Чому в одних світло є завжди, а в інших вимикається постійно?".

Як вимикатимуть світло 4 лютого

Укренерго надав такі обмеження споживання електроенергії на добу:

"Такі ліміти дозволяють застосувати графіки стабілізаційних відключень у Києві, Київській та Дніпропетровській областях", – зазначають у компанії.

Втім в одній з областей досі діють аварійні відключення світла. Йдеться про Одеську область. Усе через те, що енергетики продовжують усувати наслідки російської атаки, яка сталася ще 26 січня та завдала значних руйнувань енергоінфраструктурі регіону.

Водночас, у Сумській області 4 лютого відключень електроенергії за графіками взагалі не планується. Однак споживачів просять відповідально поставитись до використання електроенергії. Це дозволить уникнути перевантаження електромереж.

Раніше ми писали про те, чи зміниться тривалість відключень світла через похолодання. Також ми розповідали, чому деяким будинкам у Києві неможливо відключати світло за графіками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі