UA RU

Ердоган підтвердив, що збудує "газовий хаб" в Туреччині та допоможе Путіну

Президенти попередньо домовилися, що російський газ транспортуватимуть в Європу через Туреччину

Колаж: Pro Гроші

Ердоган побудує газовий хаб в Туреччині

Колаж: Pro Гроші

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підтвердив домовленість з президентом РФ Володимиром Путіним щодо створення "газового хабу".

Про це пише Reuters.

Виступаючи перед членами своєї "Партії справедливості та розвитку" у парламенті, Ердоган заявив, що Європа зможе отримувати російський газ через Туреччину.

Що відомо про створення "газового хабу"

Під час зустрічі з Ердоганом 13 жовтня Путін заявив, що Туреччина є найбільш надійним маршрутом для доставлення газу до Європейського Союзу і запропонував створити там "газовий хаб".

Західні ЗМІ переконані, що така пропозиція російського диктатора пов'язана з тим, що Москва прагне зберегти свій енергетичний вплив на Європу, одночасно перенаправляючи постачання з балтійського газопроводу "Північний потік", пошкодженого внаслідок вибухів минулого місяця.

Вже за кілька днів президент Туреччини розповів журналістам про плани стосовно створення "газового хабу" на території країни, тим самим підтвердивши, що досягнув домовленостей з Путіним.

Журналісти запитали Ердогана, чи є намір в уряду підтримати ідею Володимира Путіна щодо будівництва на території Туреччини нового газопроводу, яким би відбувалося постачання ресурсу до країн Європи.

Зі слів Реджепа Таїпа Ердогана, він уже дав доручення Міністерству енергетики та природних ресурсів, аби там розробили концепцію створення майбутнього "газового хабу". Тобто він прислухався до Путіна, який ще раніше говорив про свій намір продавати газ Європі через Туреччину.

Ердоган запропонував місце, яке вважає найбільш відповідним для будівництва мережі. На його думку, зручним є регіон Трак'я на північному заході країни. Це не є остаточним рішенням, для його прийняття будуть залучені кваліфіковані фахівці, які розроблять план відповідно до особливостей навколишнього середовища.

Раніше ми писали, що Ердоган під час зустрічі з Путіним запропонував йому продовжити дію "зернової угоди". Також ми розповідали про те, що Газпром знову погрожує зупинити поставки російського газу в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі