UA RU

Купити долар недостатньо. Як треба зберігати валютні заощадження

Купити долар — це вже непоганий крок, але собі й своїм заощадженням можна зробити ще краще, не тримаючи гроші під подушкою

Фото: пресслужба ПриватБанку, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після купівлі долара варто подумати, у що його вкласти

Фото: пресслужба ПриватБанку, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці воєнного 2022 року курс долара тримається досить стабільно на рівні 40-41 грн/дол. За прогнозами економістів, таким він і буде на початку наступного року. Що буде далі, сказати точно складно, адже війна триває, і вона може непередбачувано вплинути на фінансову систему. Проте в будь-якій ситуації для населення діє правило: гроші треба рятувати від знецінення. Тобто, щонайменше можна купити валюту. Але інколи цього недостатньо.

Сайт Pro Гроші разом з експертами розповідає, як найкраще зберігати доларові заощадження, щоб від цього максимально отримувати користь і втрачати якомога менше.

Ситуація не безнадійна


Інфляція у листопаді 2022 року у річному вимірі сягнула 26,5%. Це означає, що в середньому все подорожчало майже на 30%, і якщо взяти певну суму, то на неї можна купити на стільки ж менше, ніж рік тому.

Повномасштабна війна добряче вдарила по економічній системі України, і загалом одна із цілей росіян – завдати максимальної шкоди всьому в нашій державі, економічній стабільності зокрема. Але попри терористичні дії ворога, банки працюють, люди заробляють гроші, довіряють їх фінансовим установам і намагаються уберегти їх від знецінення.

Тому, попри війну, експерти не рядять тримати заощадження під подушкою, у тому числі й валютні.

Загалом ми бачимо що люди довіряють гривні та довіряють національній банківській системі. Аналітичні дані говорять про те, що з вересня по грудень 2022 року рівень гривневих депозитів в комерційних банках збільшився на 7-10%, попри непросту ситуацію в економіці України.

Борис Рафалович

Заступник голови правління Акціонерного товариства "КОМІНБАНК" (COMINBANK)

Власне депозити – один з варіантів зберегти заощадження з користю. Якщо йдеться про валютні заощадження, то відповідно брати треба валютний депозит. Але є декілька нюансів.

З одного боку, гроші можна не просто тримати у валюті, а й отримати з них відсотки. Але питання у розмірі відсотків. Зараз у банках вони мізерні, і точно не перекривають майже 30% інфляції, що є в Україні. Крім того, ці депозити оподатковуються. Тому заробити на цьому не вийде.

Але однозначно валюта на депозиті краще, ніж валюта під подушкою. До того ж зараз банки пропонують нові інструменти, які можуть бути більш вигідними, ніж звичайні програми.

Наприкінці року в українців з'явилася ще одна можливість для збереження заощаджень – це депозити з конвертацією: купівля доларів за більш привабливим курсом – в середньому на 12% вигіднішим за курс обмінних пунктів – з розміщенням коштів на депозиті строком від 3 місяців, – пояснив Рафалович.

Суть програми полягає в тому, що банки пропонують клієнтам долар не по 40-41 грн, а по курсу, наближеному до офіційного – 35,56 грн/дол. Ставки за такими депозитами також не надто прибуткові, але по закінченню терміну депозиту можна виграти на конвертації, отримавши гроші за більшим курсом долара, ніж купували. До того ж можна продовжити депозит за звичайною програмою і з більшими відсотками.

Крім того, можна купувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це державні цінні папери, які розміщуються на внутрішньому ринку і доступні для всіх громадян та бізнесу. Гроші, які в ці облігації вкладають люди, працюють на обороноздатність країни й ЗСУ. Тому це знову ж не стільки спосіб заробити, скільки вклад в державу і її стійкість.

Можливість купити ОВДП нещодавно з'явилася і в застосунку "Дія". Такі облігації мають перевагу у тому, що не оподатковуються. Але відсотки там теж невисокі. Хоча, знову ж таки, вкласти гроші в державу краще, ніж покласти їх під подушку.

Не лише відкладати, а й інвестувати


Раніше ми розповідали, що незалежно від того, яким є курс долара, євро чи іншої валюти, наскільки міцна гривня, гроші треба не просто відкладати, а і примножувати. І робити це краще не лише через депозити чи ОВДП, а через інвестиції у нерухомість, акції, цінні папери тощо.

По-перше, треба визначити, для чого є потреба зібрати гроші й, залежно від можливостей, обрати метод, який підходить найбільше. По-друге, слід дізнатися про кожен зі способів, почитати відгуки, проконсультуватися з фахівцями сфери, оцінити ризики та прибутковість. Важливо також визначити, як довго ви плануєте отримувати такий дохід, скільки активів для вкладень уже є, і зрозуміти, чи готові вкласти багато, чи краще почати з невеликих сум. Якщо грошей поки немає, треба розрахувати, скільки часу знадобиться для того, аби їх назбирати для перших інвестицій. Читайте детальне пояснення, як правильно інвестувати й отримувати пасивний дохід.

Крім того, разом з експертами ми розповіли, що треба знати про інвестування початківцям та що буде з банками у разі блекауту.

А більше про фінансову грамотність читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі