UA RU

Ховають гроші під матрацом? Скільки валюти тримають українці "на руках" та які ризики

З'ясувалось, скільки валюти готівкою тримають у себе вдома українці

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Скільки валюти тримають в себе українці готівкою

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

На кінець третього кварталу 2022 року обсяг готівкової іноземної валюти, котра знаходиться на руках в українців, поза банковою системою, становить 107 млрд доларів в еквіваленті.

Про це йдеться у повідомленні члена комітету Верховної ради з питань фінансів податкової та митної політики Ярослава Железняка в Telegram.

Як зазначив депутат, оцінка НБУ включає заощадження населення та тіньову економіку.

"Розрахунки базуються на експертних оцінках вивезення валюти туристами, оплати тіньового імпорту, ввезення валюти трудовими мігрантами тощо",– повідомив Железняк.

У Нацбанку говорять про ризик зберігання валюти готівкою

Водночас в НБУ зауважують, що в цій цифрі не враховані деякі чинники, як-то потенційна втрата частини готівки внаслідок бойових дій, розповів депутат.

Скільки коштує валюта 15 лютого

Банки зменшили середнє значення продажу на 10 коп., купівлі – на 5 коп. Українці можуть придбати або продати американський долар по наступному курсу:

Порівнюючи з показниками минулого тижня, поточні знизилися на 0,225 грн. ПриватБанк дозволяє клієнтам купити долар за 39,70 грн, продати – за 39,20 грн. В Ощадбанку інші пропозиції для українців: купити валюту можна дорожче – за 40,45 грн, тоді як продати долари вигідніше – за 39,65 грн.

Що ви обираєте для обміну валют?

Курс долара протягом 13-19 лютого: прогноз експерта

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко також розповів сайту Pro Гроші, що на валютному ринку протягом тижня не спостерігатимуться значні коливання курсу долара. За його словами, вартість валюти знаходитиметься в межах 39,5-41 грн/долар.

Він також зазначив, що у першу декаду лютого на готівковому ринку спостерігалося незначне і поступове зміцнення гривні — до 0,5%, що може бути наслідком низької інфляції у січні.

Експерт наголосив, що протягом тижня курс долара не перетне амплітуду коливань понад 1,5 грн. Наразі попит і пропозиція на готівкову валюту досить врівноважені.

Що може статися з курсом долара до кінця 2023 року

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський зазначив, що до кінця 2023 року курс долара навряд чи перетне позначку у 42 грн/долар. За його словами, гривня не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку 2023 року.

Політик пояснив, що є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська валюта буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривень за долар.

Раніше стало відомо, за яких умов Нацбанк зможе відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, куди інвестувати 1 000 доларів та отримати прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі