UA RU

Гроші під контролем: як навести лад у фінансах

Лише завдяки кільком крокам ви зможете повністю змінити свої фінансову ситуацію назавжди

Фото: pexels

Українці можуть змінити свій фінансовий стан

Фото: pexels

Фінансова грамотність сьогодні є досить важливими знаннями. Однак не всі люди розуміють, з чого варто почати шлях до налагодження своїх коштів.

Сайт Pro Гроші пише, як навести лад у фінансах кожному українцю.

Порядок у гаманці

Найперше з чого треба почати – гаманець, а точніше готівка у ньому. За словами фінансової експертки Брітні Кастро, якщо у вас у гаманці купа старих квитанцій і протермінованих бонусних карток із кав’ярень, то це свідчить про те, що ви ігноруєте правила упорядкованості.

Саме тому вам треба регулярно викидати:

Позбудьтеся всього чим ви більше не користуєтеся. Також краще сортувати готівку за номіналами. Так ви зможете мати точне уявлення про стан вашого бюджету.

Формування документації

Звичайні громадяни це не роблять, а дарма. Колись вам точно знадобиться окрема папка на персональному комп’ютері чи коробка для зберігання електронних/паперових документів. Також обовʼязково тримайте в окремому місці:

Об’єднання рахунків

Люди часто відкривають різні типи банківських карток через їхні вигідні умови, низькі відсоткові ставки та відсутність комісій. Однак, це може заплутати користувачів: вони тримають кошти на різних рахунках і не завжди знають точну суму своїх заощаджень. Крім того, деякі картки взагалі забуваються.

Саме тому зробіть один (максимум два) рахунок і тоді ви зможете краще слідкувати за своїми грошима.

Автоматизація платежів

Кожного місяця у вас є ті платежі, які ви платите регулярно:

Іноді, якщо ви забудете заплатити за один із них, то можете отримати штрафи й пені. Аби цього ніколи не сталося, то краще налаштувати автоматичні платежі. Ви це можете зробити навіть у застосунку банка. Треба лише розібратися з алгоритмом дій і встановити терміни для оплати.

Резервний фонд

Кожному громадянину завжди необхідна фінансова подушка, аби у кризові ситуації не залишитися зовсім ні з чим. Звісно, ви можете позичити гроші у друзів чи родичів, взяти кредит. Однак цей шлях приведе вас лише до боргів. А от маючи достатній резервний фонд, ви не втратите контроль над своїм бюджетом у випадку непередбачуваних ситуацій.

Раніше ми вже розповідали про те, коли слід оформити першу банківську картку для дитини й чого навчити насамперед. Крім того, дізнавайтеся, що треба робити з першими заробітками та коли і як загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі