UA RU

Долари варто приберегти? Скільки коштує валюта в обмінниках

Пропонуємо дізнатися, як змінилися показники курсу іноземної валюти 13 вересня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову подорожчав долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна має нестійкий валютний ринок, що призводить до постійних занепокоєнь серед громадян. Протягом останніх декількох днів курс долара стабільно зростає, і ця тенденція продовжилася 13 вересня.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує долар в обмінних пунктах 13 вересня.

Який курс долара в обмінниках

Цей тиждень розпочався з подорожчання іноземної валюти. У понеділок, 11 вересня, середні показники в обмінних були наступними:

Динаміка курсу долара з 10 по 13 вересня
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ця динаміка продовжилася й у наступні дні. У середу, 13 вересня, фінансові установи запропонували долар за новими цінами. Сьогодні середній курс продажу долара сягнув 38,11 гривні, що на 4 копійки більше, ніж 12 вересня. Медіана купівлі зросла на 3 копійки та наразі складає 37,98 гривні. Такий рівень курсу валюти останній раз спостерігався 18 серпня.

Коливання вартості долара за останній місяць
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Чому насправді може подорожчати долар

Долар – ключова світова валюта, важлива для України. Різкі зміни курсу долара можуть впливати на економіку та стабільність країни. Редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, щоб дізнатися, чому може подорожчати долар.

З'ясувалося, що для зростання курсу іноземної валюти потрібно значущі потрясіння. Це може бути відмова у фінансовій допомозі від західних партнерів, нові правила від Національного банку України або несприятлива ситуація на фронті. Проте, такі сценарії не є ймовірними зараз.

Що буде з курсом долара до кінця вересня

З таким питанням ми також звернулися до Олексія Плотнікова. Він не очікує кардинальних змін у курсі долара до кінця місяця. За його словами, зростання курсу на 1–1,5 гривні є незначним та некритичним для економіки.

Крім того, він зазначив, що 15 вересня мають ухвалити проєкт держаного бюджету, але малоймовірно, що статті вплинуть на курсові зміни. Олексій Плотніков наголосив на важливості розрахункового курсу наступного року, який оприлюднюється при ухваленні бюджету і, ймовірно, буде становити 42 гривні за долар.

Раніше сайт Pro Гроші робив огляд на те, де вигідніше продати та купити 100 доларів. Також редакція за допомогою економіста розібралася, що буде з курсом американської валюти цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі