UA RU

Ті, хто складали графіки відключень світла, понесуть покарання – Міненерго

За останній тиждень скарг українців щодо нерівномірного відключення світла стало вдвічі більше

Фото: Міненерго, Володимир Зеленськи/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Герман Галущенко заявив, що світло мають відключати рівномірно

Фото: Міненерго, Володимир Зеленськи/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що обленерго понесуть персональну відповідальність за недотримання графіків відключення електроенергії.

Про це повідомили у пресслужбі Міненерго.

За словами міністра, протягом минулого тижня українці жалілися на недотримання графіків відключень та несправедливість у черговості відключень світла. Кількість таких скарг зросла вдвічі.

"І аналіз, який Міненерго провело спільно з НКРЕКП та Держенергонаглядом, свідчить, що невдоволення громадян обґрунтоване. Серед регіонів, по яких надходить найбільше скарг – Київ, Київська область, Полтава і Львів", – пояснив Галущенко.

Глава Міненерго додав, що обленерго повинні забезпечити, щоб усі споживачі перебували в рівних умовах під час відключень світла.

"Якщо будуть встановлені факти зловживань, керівники компаній будуть нести персональну відповідальність", – пообіцяв міністр.

Обленерго будуть перевіряти

У вівторок, 29 листопада, прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав обленерго мінімізувати нерівномірне відключення споживачів та пояснити українцям, чому деякі будинки не відключають.

"Недопустимо, щоб в одних будинках не було світла по 20-30 годин, а інколи по 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості", – заявив очільник уряду.

Шмигаль пояснив, що "при дефіциті в системі в 30%... для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб", і цього достатньо, щоб світло вмикали принаймні на 5 – 6 годин на день.

Згодом стало відомо, що в Україні будуть перевіряти обленерго щодо коректності застосування графіків відключення електроенергії. Це відбуватиметься в ранкові та вечірні пікові години.

Міністерство енергетики доручило перевірки Державній інспекції енергетичного нагляду України. Також залучать представників НКРЕКП, СБУ та НЕК "Укренерго".

Під перевірки потрапить також технічний стан елементів обладнання системної протиаварійної автоматики.

Коли Київ повернеться до відключень за графіками

Наразі ситуація в столиці стабілізується і 2 листопада Київ збільшив ліміт на споживання електроенергії. Місто поступово наближається до планових відключень.

Однак кияни все частіше провокують аварії в енергосистемі. Вони виникають, коли містяни починають вмикати в розетки все, як тільки подається світло. Автоматика вибиває від перепадів напруги.

Також ситуацію ускладнює погода. Адже багато киян продовжують користуватися електрообігрівачами, а вони провокують навантаження на мережу.

Раніше ми писали про те, чому в Україні нерівномірно вимикають світло. Також ми пояснювали, як можуть псуватися прилади під час відключення електрики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі