UA RU

Новий податок, виплата допомоги на дітей та обмін паспортів – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші розповідає про найважливіші економічні новини тижня, що минає

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що нового сталося в Україні за останній тиждень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ще один весняний тиждень залишився позаду. Впродовж цих днів сталося багато різних подій, які вже вплинули чи повпливають у майбутньому на життя цілої країни.

Тому сайт Pro Гроші згадує, що цікавого відбулося з 6 по 12 березня.

Новий податок

Народні обранці роздумують над тим, аби оподаткувати мінеральні та газовані води, до яких під час виробництва додають цукор чи підсолоджувачі.

Наразі розглядається варіант зобов'язати виробників за кожні 25 г цукру чи іншого підсолоджувача на літр напою платити по 10 грн акцизу.

Робота магазинів

З лютого 2023 року магазини та супермаркети у населених пунктах з населенням понад 5 тисяч осіб зобов'язали встановити термінали для безготівкової оплати за покупки.

Але є деякі винятки. Зокрема:

Фінансова допомога на дітей

Благодійний фонд СОС "Дитячі Містечка" відновив реєстрацію на оформлення чергової фінансової допомоги в розмірі 2 200 грн на людину протягом трьох місяців.

Реєструватися та отримати гроші можуть категорії українців:

Обмін паспортів

У лютому в українців закінчився термін дії паспортів для виїзду за кордон. За інформацією Державної міграційної служби, якщо громадянин спочатку оформив закордонний паспорт, а потім ID-картку з іншим написанням прізвища чи імені латинськими літерами, то закордонний паспорт автоматично втратив свою чинність.

З'ясувати, чи усе гаразд з вашим документом, можна на сайті Державної міграційної служби України.

Індексація страхових виплат

З 1 березня 2023 року українцям збільшили розмір обов'язкового соціального страхування. Так, відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", виплати перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення у розмірі 1,197.

Втім сума після перерахунку не може перевищувати 1 500 гривень.

Раніше ми розповідали, як українці можуть самостійно дізнатися, як підвищилися пенсійні виплати після індексації. Також ми писали, які продукти найбільше подорожчали у березні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі