UA RU

Роботодавці заплатять дорого: які штрафи за неоформлених працівників у 2024 році

Українські підприємці можуть отримати штрафи за порушення норм трудового законодавства

Фото: Unsplash

За порушення передбачені значні суми штрафів

Фото: Unsplash

В Україні тривалий час намагаються побороти "тіньовий" бізнес. Але попри великі штрафи, є підприємці, які не хочуть платити податки за найманих працівників, тому не укладають трудових договорів. Іншими словами, вони працевлаштовують працівників неофіційно. Такий вчинок є серйозним порушенням закону.

Про те, які штрафи передбачені за неоформлений персонал, визначено в Кодексі законів про працю.

Як і за що карають роботодавців

Стаття 265 КЗпП містить деталі порушень і покарання, пов’язані з бізнесом. Вони стосуються працівників державних і місцевих органів влади, а також підприємств, установ і організацій різних форм власності.

Штрафи, зазначені в Кодексі, є фінансовими санкціями, а не адміністративно-господарськими покараннями. Це означає, що суми не розраховуються за допомогою неоподаткованого мінімуму. Трудове законодавство враховує поточний розмір мінімальної зарплати (8 000 грн у 2024 році).

Роботодавцям загрожує штраф у розмірі від 10 МЗП до 80 000 грн у випадку використання неоформленої найманої праці. Таким чином, санкції поступово збільшуються відповідно до кількості неофіційних співробітників. Доведеться витратити таку ж суму за:

Якщо підприємець повторно порушив закон протягом двох років, йому призначать штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати, яка була дійсною на момент вчинення порушення, тобто 240 000 грн.

Таким чином, набагато вигідніше регулярно сплачувати податки за співробітників, ніж просто "погоріти" на неофіційному роботі.

Раніше ми розповідали про те, які штрафи для ФОП 2 групи у 2024 році. Також ми писали про те, що буде українцям, які не зареєструють ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі