UA RU

Податкові пільги для грального бізнесу скасовані – скільки тепер платитимуть

Власники грального бізнесу більше не зможуть недоплачувати податки в державний бюджет

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Гральний бізнес по-новому платитиме податки

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, про який давно говорили державні посадовці — йдеться про скасування спрощеної системи оподаткування для грального бізнесу.

Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Як тільки він набуде чинності (наступного дня після офіційної публікації), організатори проведення азартних ігор, лотерей, парі, тоталізаторів тощо втратять змогу платити всього 2% від обороту. Внесення змін до Податкового кодексу сприятиме суттєвому збільшенню надходжень до держбюджету.

Нагадаємо, ще 12 січня поточного року народні депутати проголосували за скасування пільг для представників грального бізнесу. 303 нардепи віддали голоси за повернення довоєнних податкових зобов’язань. Взагалі можливість сплачувати всього 2% з доходу з’явилася 15 березня 2022 року. Тоді задля підтримки фізичних осіб-підприємців уряд вирішив простити їм вимоги.

Відтоді підприємці зменшили власні податкові витрати, при цьому на єдиний податок перейшли не тільки ФОПи, але й великі компанії. З часом громадськість зауважила, що гральний бізнес користується дозволом неправомірно, адже заробляти менше вони не стали, хоч і почалася повномасштабна війна. Зате більше отримують на економії податків, які могли доповнити державну казну та піти на необхідні соціальні витрати.

Кого ще і коли чекають подібні зміни

Як коментували ситуацію в уряді, скасування спрощеної системи оподаткування невдовзі торкнеться всіх фізичних осіб-підприємців. Але повернення податку в розмірі 5% від доходів відбуватиметься поступово, вочевидь, з перехідним періодом для оптимальної адаптації бізнесу. Міністерство фінансів готує відповідний законопроєкт, який може набрати чинності вже з 1 липня. Зауважимо, що з початку війни в Україні на 2% перейшло 313 062 підприємців, тож не дивно, що надходження у бюджет значно скоротилися.

Наразі законодавча база наступна: підприємці першої та другої груп можуть не сплачувати єдиний податок до завершення дії воєнного стану. Також ФОПи мають право тимчасово відмовитися від оплати ЄСВ за себе та за працівників, мобілізованих до Збройних сил України. Лише підприємці 3-ї групи повинні вносити ЄП за загальними правилами, його розмір залежить від суми доходу за визначений період. Тобто, якщо немає зароблених коштів, то єдиний податок теж нульовий.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи покарають підприємців, які не платять податки. Також ми повідомляли, що в Україні з'явиться новий спосіб оплати податків та комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі