UA RU

Штрафи і навіть конфіскація: українцям пояснили, за які автівки загрожує покарання

У Конституційному суді України пояснили, чи можуть позбутися водії своїх транспортних засобів, якщо під час ввезення з-за кордону порушили одне із правил

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

КСУ дозволив конфісковувати автівки, за ввезення яких не сплатили мито

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні штраф або конфіскація транспортних засобів, які були ввезені без сплати мита, є законними. Відповідно, суди можуть застосовувати санкції на громадян за ці порушення.

Про це йдеться у заяві Конституційного суду України (КСУ).

Зазначається, що судді розглянули статтю Митного кодексу України у якій сказано, що за перевищення встановленого строку тимчасового ввезення автомобілів для особистого користування та комерційних транспортних засобів на територію України на більш як 30 днів, а також втрата або розібрання таких транспортних засобів, включно з їхнім демонтажем, загрожує штраф.

Розмір санкцій складає десять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також передбачена конфіскація зазначених транспортних засобів.

Як зазначається, право власності не є абсолютним, воно може підпадати під обмеження. Проте будь-яке втручання у право власності має бути обґрунтоване законом, задля досягнення легітимної мети. Тобто має існувати "справедливий баланс" між інтересами суспільства і цим правом.

Отже, як наголосили у КСУ, судді мають право призначати покарання за такі порушення в індивідуальному порядку.

Кому з водіїв не загрожує конфіскація авто на користь ЗСУ

Від конфіскації убезпечені певні категорії організацій та людей. У першу чергу це стосується консульських та дипломатичних установ інших країн закордонних компаній. Також автомобіль не заберуть у:

Як відбувається конфіскація

Процедуру забезпечує Тимчасова комісія. У громадян є можливість особисто вибрати транспортний засіб, який віддадуть військовим. Сам процес складається з наступних етапів:

Водночас власник авто впродовж 30 днів після демобілізації зможе подати заявку та вимагати повернення свого автомобіля.

Раніше стало відомо, що деяким українцям хочуть дозволити безплатно імпортувати автомобілі з-за кордону. Також ми писали, як в Україні змінились правила отримання водійських прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі