Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зрозуміти, що квартиру продають шахраї: головні ознаки

Розповідаємо, що обов'язково потрібно перевірити при покупці житла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

При покупці житла дуже легко натрапити на аферистів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купівля квартири – важливий та відповідальний крок у житті кожної людини. Окремо хочеться, щоб результатом угоди стало власне житло, а чи не проблеми з аферистами.

Pro Гроші розповідають, як уберегтися від шахраїв під час купівлі квартири.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ціни на нерухомість зросли в середньому на 8-11%. Таким чином, квадратний метр житла на вторинному ринку коштує вже майже 20 тис. грн. Крім того, курс долара нестабільний. І кожна гривня на рахунку як ніколи.

Під час війни, здавалося б, не повинно бути місця для обману та фальшивих договорів. Однак життя триває, а шахраї думають, де отримати легкі гроші і не потрапити до рук правоохоронців.

Висновок – потрібно бути вкрай обережним при ухваленні будь-яких рішень.

Які документи слід перевірити?

Якщо ви зібралися купити квартиру в новобудові, то маєте вимагати показати проект будівництва та дозвільні документи на нього. Серед цих документів мають бути:

  • ліцензія та дозвіл на будівельні роботи;
  • договір оренди чи право власності на земельну ділянку.

Якщо вам відповіли, що документи ще в процесі підготовки, це перший тривожний сигнал. А отже, на такому варіанті квартири зупинятися не варто.

Також треба звернути увагу на те, щоб дані у документах відповідали дійсності. Тобто щоб у 25-поверховому будинку не було лише 15 поверхів за документами.

Якщо плануєте купити житло на вторинному ринку, слід підійти до перевірки документів на власність. Ви повинні бути готові звернутися до юристів, які можуть підтвердити або виключити ймовірність підробки.

Окрему увагу слід звернути на нові правила у продажу житла. Як відомо, квартири та будинки в Україні дозволили продавати за дорученням, якщо вона виписана за кордоном та засвідчена консулом. Однак документ має бути виданий не пізніше ніж за 30 днів до підписання угоди. В іншому випадку заява-підтвердження власника квартири про те, що довіреність діє досі, має бути засвідчена нотаріусом.

Що потрібно знати про земельну ділянку, на якій стоїть будинок?

Купуючи квартиру, необхідно перевірити цільове призначення ділянки, щоб уникнути проблем у майбутньому.

Для цього у забудовника потрібно попросити документ про право власності або договір оренди земельної ділянки, на якій вже стоїть або планують звести будинок. Цільове призначення землі має бути "для будівництва житла". Перевірити ділянку можна також на Публічній кадастровій карті.

Як оцінити безпеку будинку?

З початку війни питання безпеки стало більш актуальним. Серед додаткових проблем з'явилися такі, як, наприклад, пошкодження будинків та підведених комунікацій.

Якщо ви вибрали квартиру, яку зважилися придбати, не нехтуйте думками технічних фахівців – інженерів, технагляду та архітекторів. Вони можуть виявити проблеми, які ви не побачите на перший погляд. Наприклад, вони зможуть оцінити рівень пошкодження чи руйнування будинку.

Що не так із дешевими квартирами?

При покупці житла також варто звернути увагу на ціни – як надто дешеві, так і надмірно дорогі.

Так, якщо вказана ціна за квартиру, яка суттєво нижча за ринкову, то перевіряти потрібно не лише документи та продавця. Необхідно також ретельно вивчити історію житла. У більшості випадків, підозріло дешеві квартири мають недоліки у документах чи судові історії.

Також слід звернути увагу на завищені ціни на квартири. Якщо поряд немає жодних додаткових бонусів (як дитячі майданчики чи панорамний вигляд), то, швидше за все, вартість житла недоцільна.

Таким чином, готуючись до купівлі квартири необхідно пам'ятати головне правило – якщо з'являються питання і підозри, то не потрібно бояться витратити зайвий час, щоб все ще раз ретельно перевірити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.